Ga naar de inhoud

"IJzeren discipline, veel charisma en geloof": een schets van tennispionier Nick Bollettieri

 ma 5 december 2022 18:47
Bollettieri was een pionier van het moderne tennis.

Met het overlijden van Nick Bollettieri moet de tenniswereld afscheid nemen van een pionier. Onze tenniscommentator Dirk Gerlo blikt terug op de rijke carrière van de flamboyante Amerikaan. "Alle grote namen zijn bij hem gepasseerd, niet voor techniciteiten, maar voor het geloof in zichzelf."

De man die ijzeren discipline vereiste

"Bollettieri is de man die de tenniscoaching geprofessionaliseerd heeft", opent tenniscommentator Dirk Gerlo zijn verhaal over de succestrainer. 

 

"Voordien trainden individuen andere individuen, Bollettieri pakte het voor het eerst op grote schaal aan. Hij kocht in de jaren 70 een lap grond en bouwde er de grootste tennisacademie ter wereld." 

 

"Alle grote namen - grandslamtoernooiwinnaars en nummers 1 - zijn bij hem gepasseerd. Niet omdat hij de grootste technische of tactische bagage had, maar omdat hij enorm veel charisma had en spelers kon laten geloven in hun eigen kwaliteiten."

Zijn PR zat goed in elkaar: hij was heel aanspreekbaar en maakte voor iedereen tijd.

Dirk Gerlo

"Voor hij in Florida met zijn academie begon, was hij al 20 jaar actief in het tennis. Hij gaf bijvoorbeeld tennisles aan de familie Rockefeller in Puerto Rico, waar hij veel van opstak en de nodige contacten legde." 

 

"Toen hij zich aan de grote stap waagde, had hij het geluk dat heel wat Amerikaans talent naar hem kwam. Daar heeft hij zijn reputatie op kunnen bouwen."

 

"Vooral door zijn sterke discipline - hij sprak zelf over zijn academie als een veredelde gevangenis - en zijn spelers uit te spelen op basis van hun sterkste kwaliteiten, boekte hij successen. Hij ontwikkelde de sterke punten tot het uiterste en vereiste een ijzeren discipline bij staf en spelers."

"Ook zijn PR zat goed in elkaar: hij was heel aanspreekbaar en maakte voor iedereen tijd. Zijn zwakte was misschien wel dat hij niet de grootste tenniskenner was. De meest fijnbesnaarde backhand kon je van hem niet leren, maar hij daarvoor stelde hij de nodige coaches aan."

Nick Bollettieri observeert zijn poulain Xavier Malisse.

Jetset-figuur

Niet alleen zijn carrière op het tenniscourt bleef onbesproken. Ook naast het veld was Nick Bollettieri een sterke persoonlijkheid. 

 

"Bollettieri zag er graag goed uit en werd een echt Jetset-figuur met zijn donkere zonnebril en felgebruinde huid", deelt Dirk Gerlo. 

 

"Ook zijn privéleven was redelijk flamboyant, ik denk dat hij zeven of acht keer getrouwd is."

 

"Wanneer ze hem in de jaren 80 vroegen waarom hij nog coachte, verklapte hij dat de berg alimentatie die hij moest betalen enorm was."

Gerelateerd: