Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

Iga Swiatek, "the girl next door" op de tennistroon: "Zo straf als Serena 10 jaar geleden"

 do 1 december 2022 08:00
Dirk Gerlo laat vandaag zijn licht schijnen over Iga Swiatek.

Met Canada als winnaar van de Daviscup hebben we een punt gezet achter het tennisjaar 2022. Commentator Dirk Gerlo blikt terug op de voorbije 12 tennismaanden aan de hand van 5 thema's. Vandaag staat hij stil bij Iga Swiatek (21), de dominante nummer 1 van de wereld bij de vrouwen.

Na het afhaken van Ashleigh Barty is Iga Swiatek duidelijk de nieuwe ster in het vrouwentennis, al heeft ze wel de uitstraling nog niet. Het glamourgehalte dat Serena Williams en Maria Sjarapova hadden en ook Sabalenka en Muguruza nu hebben, heeft zij absoluut niet. 

 

Swiatek is eerder "the girl next door". Als je haar bezig ziet op een toernooi, krijg je de indruk dat ze ook een kleuterjuf of een klant bij de bakker kan zijn. Ze geeft zelf toe dat ze nogal introvert is. Ze is dan ook blij dat ze op straat nog niet al te veel wordt herkend.

 

Maar wat ze heeft gepresteerd dit jaar, is fenomenaal. Ze heeft meer dan 11.000 punten gescoord op de WTA-ranking, het was al meer dan 10 jaar geleden dat Serena Williams dat ook eens klaarspeelde. Echt wel straf.

 

Swiatek heeft 8 titels veroverd, waaronder Roland Garros en de US Open, ze heeft 37 matchen op een rij gewonnen en ze is de eerste Poolse nummer 1 van de wereld. Een waanzinnig jaar.

 

Misschien was haar eindzege op de US Open nog het strafst. Tijdens de Amerikaanse toernooien was ze een aantal keer vrij snel uitgeschakeld, dus begon ze zonder verwachtingen aan het laatste grandslamtoernooi van het seizoen.

Ik zie geen directe bedreiging voor Swiatek, zeker niet met haar regelmaat.

Dirk Gerlo

Ook haar spel is enorm geëvolueerd. Twee jaar geleden werd ze na haar eindzege op Roland Garros nog een gravelspecialiste genoemd, maar ondertussen is ze een allrounder.

 

Ze kan snel spelen, glijden, ze heeft een perfecte opslag, al haar slagen zijn uitstekend, ze is tactisch heel goed, ze heeft een vechtersmentaliteit... Kortom, ze heeft het totale pakket.

 

Ze straalt op de baan ook een enorme energie uit. Ze werkt heel hard en gestructureerd met een goede omkadering. Op en naast de baan heeft ze een heel goede mentaliteit. Er valt dus niets af te dingen op het feit dat ze zo dominant is geweest.

 

Ik zie haar volgend jaar ook niet meteen een geweldige dip hebben. Ik zie geen directe bedreiging voor Swiatek, zeker niet met haar regelmaat. Ze zal wel een aantal titels met succes verdedigen.

Gerelateerd: