Ga naar de inhoud

UCI en wielerploegen verhogen financiering voor antidopingcel met 35 procent

 vr 2 december 2022 16:23

De internationale wielerbond UCI en zijn aangesloten wielerploegen hebben beslist hun inspanningen voor dopingbestrijding fors te verhogen. Zo wordt het budget voor het Internationaal Testbureau (ITA), dat bevoegd is voor het antidopingprogramma in de professionele wielerwereld, in de komende 2 jaar met 35 procent verhoogd. 

De ITA houdt zich sinds 2021 bezig met de operationele aspecten van het antidopingprogramma. Het financieringscomité dat besloot tot de verhoging van het budget bestaat uit vertegenwoordigers van de UCI, de wielerploegen, wedstrijdorganisators en renners.

 

"De verhoging van het budget zal gradueel gebeuren. In 2023 maken we 1,5 miljoen euro extra vrij om te investeren in de infrastructuur van de ITA. Vanaf 2024 komt er 2,4 miljoen euro bij", klinkt het op de website van de UCI.

 

"Aan het einde van deze tweejarige cyclus zal het jaarlijkse operationele budget voor de bestrijding van doping in de wielersport ongeveer 10 miljoen euro bedragen. Dat is 35 procent meer dan vandaag."

 

"We willen de ITA meer mogelijkheden geven op gebied van inlichtingen en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast mikken we ook op langdurige preventie door een versterkt programma voor de opslag en analyse van dopingstalen uit te bouwen."