Ga naar de inhoud

"Tata" Martino, vriend én vijand van Argentinië: geeft hij het genadeschot aan Messi en co?

Gerardo Martino coachte FC Barcelona in het seizoen 2013-2014.

Gerardo "Tata" Martino heeft de laatste maanden al vaker in het oog van de Mexicaanse storm gestaan. Gemiste trainingsessies, slechte resultaten, zijn afwezigheid in Mexico... De lokale media nemen de Argentijnse trainer stevig onder vuur. Met één rode draad: hij spendeert te veel tijd in en met zijn thuisland.

26 juni 2016. In de finale van de Copa America Centenario staat Argentinië tegenover Chili. Aan het roer bij de Argentijnen: Gerardo Martino. 

 

Francisco Silva trapt de vijfde en beslissende penalty binnen in de strafschopreeks en laat Argentinië voor het tweede jaar op een rij achter met een kater. Chili verkocht La Albiceleste in 2015 ook al een dreun na strafschoppen in de Copa America-finale.

 

Martino moet het gelag betalen nadat er al langer kritiek was op het spelniveau van zijn ploeg. Met pijn in het hart moet de Argentijnse trainer vertrekken bij zijn nationale ploeg.  

Mexicaans herexamen

Begin 2019 krijgt Martino bij Mexico een nieuwe kans als bondscoach. Zijn team schiet goed uit de startblokken en hij verliest slechts één keer in zijn eerste 2 jaren.

 

Uitgerekend tegen 'zijn' Argentinië gaat Martino met Mexico vriendschappelijk met 4-0 de boot in. 

 

Met 2 verloren finales, in de Gold Cup en de Nations League, verliest "Tata" steeds meer krediet in 2021. Ook zijn herexamen als bondscoach dreigt een flop te worden. 

 

En dan moest de grootste controverse nog komen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Controversiële connectie met Argentinië

Eerder dit jaar wordt Mexico aan Argentinië gekoppeld in de loting voor de groepsfase van het WK. Een extra speciaal treffen voor één man: Gerardo Martino.

 

Vanaf dan wordt heel zijn doen en laten onder een vergrootglas geplaatst door de Mexicaanse media. Ze merken op dat Martino wel erg veel tijd spendeert aan Argentinië.

 

De kans is klein dat het enkel om een wel heel uitgebreid scoutingsrapport van zijn WK-tegenstander gaat.

 

Zo doken er foto's op van Martino in gesprek met zijn Argentijnse 'concullega' Lionel Scaloni. De beide bondscoaches werden samen gespot bij een voetbalmatch in Argentinië. Terwijl de Mexicanen vinden dat Martino beter in hun land kan zijn om spelers te scouten uit de Liga MX, de hoogste voetbalklasse. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De kritiek luidt dat hij het Mexicaanse voetbal te weinig volgt en op die manier jonge, onbekendere talenten over het hoofd ziet. 

 

Dan helpt de statistiek dat El Tri de op een na oudste selectie op het WK hebben natuurlijk niet. Daarnaast doet ook de selectie van de niet fitte Raul Jimenez de wenkbrauwen fronsen in Mexico.

 

Martino zelf geeft echter aan liever in Argentinië te blijven wonen, "om medische redenen". In Mexico zien ze het als "tijdsverspilling in zijn thuisland en te weinig aandacht voor het Mexicaanse voetbal". 

Doodsteek aan zijn oude liefde?

Precies een maand geleden volgde nog een stormpje rond Martino. De bondscoach was opeens afwezig bij een trainingssessie van zijn eigen team. 

Waar hij dan te vinden was? Enkele duizenden kilometers verderop, bij een vriendschappelijke wedstrijd tussen Argentinië en Honduras. Volgens Martino "omdat het een open training van Mexico was en de fans toch geen interesse hebben in hem". 

 

Alsof het lot ermee gemoeid is, kan Martino zijn criticasters zaterdagavond ongelijk bewijzen. Met een zege speelt hij zijn oude liefde Argentinië naar huis op dit WK. 

 

Het zou een enorme mokerslag zijn voor het team van Lionel Messi, met wie Martino eerder samenwerkte bij Argentinië en ook bij FC Barcelona in het seizoen 2013-2014. Bovendien zijn ze beiden geboren in Rosario.

 

Gevraagd naar de clash met Argentinië, antwoordde Martino daags voordien dat "hij werkt voor Mexico en het beste voorheeft met zijn team."

 

Van je vrienden en/of landgenoten moet je het hebben? We zullen het na de wedstrijd weten.