Spring naar de inhoud

CEO KBVB over armband: "Op de meest harde manier onder druk gezet, maar ik vraag begrip"

CEO KBVB over armband: "Op de meest harde manier onder druk gezet, maar ik vraag begrip"
 ma 21 november 2022 17:03

Het sportieve verhaal op het WK voetbal in Qatar wordt elke dag overschaduwd en ook vandaag is er weer een flinke rel. De FIFA heeft de landen teruggefloten die met een One Love-armband wilden spelen. Peter Bossaert, CEO van de Belgische voetbalbond: "Het WK belangrijker dan inclusiviteit? Je moet alles in perspectief plaatsen."

De One Love-armband, die de aanvoerders van onder meer België, Nederland en Engeland zouden dragen op dit controversiële WK, moest symbool staan voor inclusiviteit. 

 

Maar nu de FIFA met gele kaarten dreigt voor de aanvoerders die tegen de stroom ingaan, trekken de landen hun staart in. 

 

Was het thema dan geen geel waard? "Dat is te kort door de bocht", countert de CEO van de KBVB, Peter Bossaert, bij Radio 1.

 

"We hebben 3 maanden gesprekken proberen te voeren met FIFA, maar we kregen nooit concrete antwoorden."

 

"Tot gisteren, 4 uur voor de aftrap van de 1e WK-match. Desnoods zou de FIFA het manu militari verhinderen. Met een gele kaart dus. En zelfs een mogelijke uitsluiting voor de volgende wedstrijd."

Een boete zouden we wel betaald hebben, ja. Zelfs al kenden we de hoogte ervan niet. Maar een sportief risico opleggen aan spelers en teams is echter te veel gevraagd. 

Peter Bossaert, CEO van de KBVB

In De Afspraak vertelde Bossaert enkele weken geleden nog een ander verhaal. De Belgische selectie zou niet inbinden. Toch wel, blijkt nu.

 

"We hadden nooit gerekend op zulke draconische maatregelen. Normaal krijg je een boete. En ik ben supergefrustreerd, net als iedereen."

 

"Maar we moeten een WK spelen en we hebben beslist om spelers en ploeg te beschermen. Een boete zouden we wel betaald hebben, ja. Zelfs al kenden we de hoogte ervan niet."

 

"Een sportief risico opleggen aan spelers en teams is echter te veel gevraagd. En dan stonden wij in een meer comfortabele positie dan de teams die vandaag moesten spelen zoals Engeland."

Zo klonk het enkele weken geleden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Niet het gewicht van alle onrecht in de wereld op schouders van voetballers leggen"

De Rode Duivels moeten dus net als de andere landen buigen voor de almacht van de FIFA. "Neen, dat is niet normaal."

 

"Met de andere landen zullen we nu ook kritisch naar onze relatie kijken. We zijn op de meest harde manier onder druk gezet. Het is ongezien, draconisch, nooit vertoond in het voetbal."

 

"Of dit chantage is? De FIFA organiseert het WK. En als je deelneemt, moet je rekening houden met de regels. We wisten dat het ongehoorzaam was, maar we konden er ons in vinden."

 

"We hebben de FIFA meermaals de hand gereikt en zij zijn niet de grote winnaar."

 

De FIFA verbiedt bij de uitrusting zaken met een politieke boodschap. "Maar dit heeft niets met politiek te maken."

 

"Het is een positieve boodschap tegen discriminatie en de FIFA deelt die waarden. Daarom begrijpen we niet waarom ze zo hard uithalen. Het valt niet te verantwoorden."

 

"Onze relatie met hen staat nu op een laag pitje. Ik ben erg ontgoocheld in hun houding. Er was geen reden om dit te laten escaleren. Dit gaat over macht."

Je moet alles in een perspectief plaatsen waarbij niet het hele gewicht van de wereld op de schouders van voetballers mag liggen.  

Peter Bossaert, CEO van de KBVB

Er wordt nu gezegd dat wereldkampioen worden belangrijker is dan inclusiviteit. "Ik begrijp dat mensen dat zeggen."

 

"We zijn hier met 26 spelers en een staf die het WK willen winnen. En hier is ook al een WK wielrennen en WK atletiek geweest."

 

"Je moet alles in een perspectief plaatsen waarbij niet het hele gewicht van de wereld op de schouders van voetballers mag liggen."

 

"De reactie van de Belgische voetballers sprak boekdelen. Maar je kunt het gewicht van alle onrecht in de wereld niet op hen leggen. Daar vraag ik begrip voor."

Gerelateerd: