Ga naar de inhoud

Meer vrouwen achter het stuur: F1 lanceert raceklasse voor jonge vrouwen

 vr 18 november 2022 14:59

De Formula 1 heeft in de marge van de GP van Abu Dhabi, de laatste race van het seizoen, een nieuwe raceklasse voor vrouwen aangekondigd. Vanaf volgend seizoen start de "F1 Academy" die gericht is op jonge vrouwelijke coureurs. De F1 investeert in totaal zo'n 2,25 miljoen euro.

Met de "F1 Academy" wil de koningsklasse "meer diversiteit en wegen naar de sport creëren", zegt F1-CEO Stefano Domenicali. Het programma moet jonge vrouwelijke coureurs de kans geven naar de Formule 3, de Formule 2 en uiteindelijk de Formule 1, op te klimmen.

 

Zo moet de nieuwe raceklasse de eerste vrouwelijke GP-rijder in de Formule 1 opleveren sinds de Italiaanse Lella Lombardi in 1976.   

 

De Formule 1 benadrukt nog dat de nieuwe categorie de W Series niet vervangt. Dat kampioenschap voor vrouwen werd in 2019 gestart, maar moest in het laatste seizoen door financiële problemen afgeblazen worden. De toekomst van de W Series is dan ook hoogst onzeker.   

 

De F1 Academy zal bestaan uit vijf teams van drie auto's. De F1 investeert 150.000 euro in elke auto, terwijl de coureur hetzelfde bedrag voorziet en de teams de resterende kosten voor hun rekening nemen.   

 

De nieuwe raceklasse zal 21 races bevatten, met telkens drie races van zeven rondes. Minstens een van de zeven weekends zal samenvallen met een GP in de Formule 1, aldus de F1. De kalender voor 2023 wordt later bekendgemaakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.