Ga naar de inhoud

De 15 van 2022: G-sporter Ewoud Vromant verpulvert het werelduurrecord

 ma 19 december 2022 12:50
" "
13 is geen ongeluksgetal voor de wereldkampioen tijdrijden.

2022 was weer een sportjaar om duimen en vingers bij af te likken. Tot en met oudjaar blikken we terug op de strafste Belgische prestaties. Vandaag: paralympiër Ewoud Vromant (38) rijdt het werelduurrecord in de MC2-klasse aan flarden.

Filippo Ganna mag dan sinds oktober in de wielerboeken staan als nieuwste werelduurrecordhouder, eerder op het jaar zette Ewoud Vromant een even straffe prestatie neer.

 

De paralympiër had al een wereldtitel en een zilveren olympische medaille op zijn palmares. Dan zoekt zo'n veelwinnaar al eens een nieuwe uitdaging. En wat is er in het wielrennen hipper dan een werelduurrecordpoging?

Het is niet de vraag óf ik het wereldrecord ga verbeteren, wel met hoeveel

Ewoud Vromant

Vroeg op het jaar toonde Vromant op de Wereldbekermanche in Oostende al dat de vorm perfect was. Wat later vormde een nieuwe Belgische titel op de weg zo'n maand voor D-day de laatste bevestiging.


Een blinkende Vromant stak zijn ambities dan ook niet onder stoelen of banken. "Het is niet de vraag óf ik het wereldrecord ga verbeteren, maar wel met hoeveel", zo klonk hij vastberaden.

Ewoud Vromant in actie tijdens zijn werelduurrecordpoging.

"Na 10 minuten begon het al pijn te doen"

De wielerbaan in Grenchen, Zwitserland, daar moest het gebeuren.

 

En Vromant deed waarvoor hij gekomen was. De 38-jarige tempobeul hield zich perfect aan het vooropgestelde schema. 46 kilometer en 521 meter, een verbetering van het vorige record met meer dan drie kilometer. Dat noemt men dan verpulveren.

 

"Een uur afzien, ik kon dat op voorhand niet echt geloven. Maar na 10 minuten begon het al pijn te doen. Het is dus echt wel een uur lang afzien", lachte de recordhouder in de MC2-klasse achteraf.

 

Nog opmerkelijk: een dag later verdedigde de verbluffende Vromant met succes zijn Belgische titel tijdrijden, ondanks dat hij naar eigen zeggen "met moeite de trap op kon".

 

Zot zijn doet geen zeer, zullen we maar denken.