Ga naar de inhoud

De 15 van 2022: "Farmer's son from Belgium" schrijft geel sprookje in Kopenhagen

 do 22 december 2022 12:53

2022 was weer een sportjaar om duimen en vingers bij af te likken. Tot en met oudjaar blikken we terug op de strafste Belgische prestaties. Vandaag snijden we de top 10 aan met Yves Lampaert, die alles en iedereen verraste in de openingstijdrit van de Ronde van Frankrijk.

Er was eens een boerenzoon, in een land hier ver vandaan...

 

Op 1 juli vormde Kopenhagen het decor voor een modern sprookje. Alsof Hans Christian Andersen zelf het scenario had neergepend.

 

De held in het verhaal: Yves Lampaert. Boerenzoon uit West-Vlaanderen met één droom: Parijs-Roubaix winnen.

Maar het eigen sprookje schrijven is toch o zo moeilijk. De weg naar Roubaix blijkt jaar na jaar vol obstakels te liggen. Pech, ploegtactiek of een sterkere tegenstander fnuikten vooralsnog een sprookjeseinde.

 

Ook dit jaar was Lampaert op de Noord-Franse kasseien weer protagonist, maar de oppermachtige Dylan van Baarle en een "kalf" stonden in de weg.

Stuntwerk in regenachtig Kopenhagen

We zijn hier echter niet om de pechvogel van het jaar te bekronen, wel een sportprestatie.

 

Terug naar de straten van Kopenhagen dus, waar ondanks het grillige weer tienduizenden enthousiaste Denen present tekenden voor de Tourstart. En die Denen zagen ook een even grillige proloog.

 

Door de voorspelde regen kochten de meeste favorieten een vroeg startticket. Met Wout van Aert leek de winnaar halfweg dan ook al bekend. Tot die verrassende Yves Lampaert dus.

Ik hoopte om de top tien te halen, nu klop ik hier alle beste renners ter wereld.

Yves Lampaert

Onze landgenoot kon zijn eigen ogen niet geloven na zijn stuntwerk. "Er zou wel nog iemand beter doen", dacht hij luidop. Maar de vrees werd niet bewaarheid: niemand nam de eerste gele trui nog uit zijn handen. "Ik hoopte om top tien te halen, nu klop ik hier alle beste renners ter wereld", reageerde Lampaert vol ongeloof.


En dan volgden die nu al legendarische woorden in dat sappige Engels: "I'm just a farmer's son from Belgium."

 

Wel, die boerenzoon heeft toch maar een sprookje geschreven. Misschien niet het verhoopte. Maar wel één dat minstens even mooi leest.