Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
38
4
2
2
0
5
6
2
Club Brugge
36
4
3
0
1
9
3
3
Union
35
4
0
4
0
4
8
4
KRC Genk
34
4
3
0
1
5
2
5
Antwerp
29
4
1
3
0
1
5
6
Cercle Brugge
29
4
1
1
2
5
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
6
2
2
0
0
3
1
2
Club Brugge
6
2
2
0
0
6
1
3
Union
0
2
0
2
0
3
5
4
KRC Genk
7
3
2
0
1
4
2
5
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1
6
Cercle Brugge
1
2
0
1
1
1
2
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
2
0
2
0
2
5
2
Club Brugge
4
2
1
0
1
3
2
3
Union
0
2
0
2
0
1
3
4
KRC Genk
3
1
1
0
0
1
0
5
Antwerp
3
3
1
2
0
1
4
6
Cercle Brugge
4
2
1
0
1
4
3

Vandenbempt: "Slecht idee voor de concurrentie om dit Genk een te grote voorsprong te gunnen"

 ma 7 november 2022 09:39
Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over speeldag 16.

Nadat achtervolgers Union, Antwerp en Club Brugge punten hebben laten liggen, is Genk de winnaar van speeldag 16. Peter Vandenbempt waarschuwt de concurrenten om de "spectaculaire leider" niet te ver te laten lopen. "Het is zonder discussie dé ploeg van de eerste ronde."

"AA Gent deed het nagenoeg perfect tegen een zwak Club Brugge"

Jupiler Pro League
KAA Gent
einde
2-0
Club Brugge

AA Gent klopte Club Brugge met 2-0. De spelers waren geprikkeld door interne kritiek op hun mentaliteit en ingesteldheid, zei coach Hein Vanhaezebrouck nadien. Niet alleen van voorzitter Ivan De Witte, maar ook van een deel van de supporters.

 

Het was gisteren geen goede wedstrijd, vond ik. Het was vooral geen wedstrijd. Dat had te maken met de zwakte van Club Brugge en AA Gent dat het nagenoeg perfect deed. Het was messcherp in de duels, voorbeeldig agressief in de pressing en anders dan in heel wat andere wedstrijden dit seizoen heel efficiënt.

 

Twee doelpogingen, twee doelpunten en daarna de controle. Dan was het eigenlijk afgelopen, dus collectief wel een topprestatie van AA Gent, zoals het volk dat ook gevraagd had. 

 

Er waren ook veel individuele uitblinkers. Dan kijk je toch altijd naar die ongelofelijke Hugo Cuypers, die werkkracht en mentaliteit koppelt aan uitstekende statistieken bij Gent. 

 

Hong, een fijnbesnaarde marathonman - toch een schot in de roos. De slimmere, al wat oudere spelers op het middenveld met Vadis Odjidja en Sven Kums. En achterin eindelijk met die drie centrale verdedigers nog eens dat huis van vorig jaar dat pal stond. Het was dus een mooie overwinning tegen de eeuwige rivaal.

Het had een perfecte middag kunnen worden, zonder die trieste taferelen met enkele Gent-supporters. 

Peter Vandenbempt

Het had een perfecte middag kunnen worden, zonder die trieste taferelen met enkele Gent-supporters. Een belachelijk spandoek tegen Jaremstjoek - triest was dat -, Bengaals vuur, ze bestoken hun eigen doelman, vechtpartijen op de tribunes, een oorlogszone op de parking...

 

Chapeau voor de overgrote meerderheid van de Gent-fans die dat gedrag in het stadion al duidelijk afkeurden. AA Gent heeft laten weten dat het de daders zal opsporen en zwaar zal straffen. 

 

Het was ook bij Antwerp en godbetert Union met Bengaals vuur. Daar denken ze nu ineens ook dat rook en vuur erbij horen. Ik zou zeggen: nee, laat het uit.

Gerelateerd:

"Het Club van de CL hebben we in eigen land maar hoogstzelden gezien"

Coach Carl Hoefkens maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen, maar op wieltjes loopt het niet bij Club Brugge. Op lange termijn is het misschien niet nodig om zich zorgen te maken, want over de kwaliteit van zijn kern bestaat uiteraard geen twijfel.

 

Maar Club heeft in de eigen competitie wel meer van die slappe wedstrijden gespeeld, maar vaak op klasse met wat flitsen toch een resultaat gehaald. Het Club Brugge van de eerste 4 groepswedstrijden in de Champions League hebben we in de Jupiler Pro League maar hoogstzelden gezien. 

 

Mentale en fysieke vermoeidheid zullen wel een rol spelen. Al die wedstrijden, altijd maar weer opladen. Veel spelers die toch hun goede vorm zijn kwijt geraakt, zoals Jutgla, Buchanan en zelfs Vanaken die zijn niveau al een paar wedstrijden niet echt meer haalt. 

Met deze uitpuilende kern moet Club Brugge gewoon veel dominanter zijn in eigen land.

Peter Vandenbempt

Ook de defensie blijkt vaak kwetsbaar. Ik zat me nu af te vragen: is dat recent of is dat al in veel wedstrijden zo geweest? Simon Mignolet is al maanden een superman geweest, zeker ook in de Champions League. Dat wil dan toch zeggen dat Club Brugge een heel pak kansen heeft weggegeven en als ploeg niet zo geweldig heeft verdedigd.


Met deze uitpuilende kern moet Club Brugge gewoon veel dominanter zijn in eigen land. 4 keer verloren al, 16 punten verloren bijna halfweg de competitie. Dat is voor de club met de rijkste, duurste, breedste kern niet te verdedigen, ondanks die Europese belasting. Ik denk dat het er zondag tegen Antwerp nog eens op moet zijn.

Gerelateerd:

"Genk dendert met duizelingwekkende snelheid over iedereen heen"

Jupiler Pro League
KRC Genk
einde
4-1
Charleroi

Genk heeft alweer gewonnen. Ze mogen nog twee keer proberen - Westerlo in de Beker van België en zondag Anderlecht - om de leider te kloppen, maar die WK-onderbreking komt echt ongelegen voor Genk.

 

Genk dendert met een duizelingwekkende snelheid over iedereen heen. Die ene wedstrijd die ze verloren - die allereerste tegen Club Brugge - hadden ze niet mogen verliezen en misschien zelfs moeten winnen. Anders was de kloof nu al 17 punten.

 

Ik weet wel dat er onderweg een aantal overwinningen ook een gelijkspel had kunnen zijn, zoals op Union en in Leuven. Maar het is bij Genk toch de verbluffende combinatie van de cijfers, al die overwinningen en een karrenvracht aan doelpunten, maar ook offensief, aantrekkelijk, spectaculair, overrompelend voetbal. 

 

Er zijn toch jongens vertrokken zoals Ito en Dessers, Oyen is geblesseerd... Coach Wouter Vrancken heeft er een geweldig geheel van gemaakt, dat kwaliteit koppelt aan mentaliteit. Met individuele uitblinkers: Paul Onuachu met zijn doelpunten, Mike Trésor die helemaal ontbolstert, Heynen op het middenveld... 

 

Racing Genk is in de Belgische competitie zonder discussie dé ploeg van de eerste ronde. Ik vind de reeks van Genk straffer dan de reeks die Antwerp in het begin heeft neergezet. Ik denk dat het een slecht idee is voor de concurrentie om dit Genk een te grote voorsprong te geven.

Gerelateerd:
Jupiler Pro League
Antwerp
einde
0-0
Anderlecht

Antwerp-Anderlecht was een wedstrijd van nullen, zoals de uitslag. Met slecht en traag voetbal, en veel strijd. Ze hebben gestreden, gevochten, gelopen. Fel was het wel, maar qua voetbal mag de lat toch iets hoger liggen.

 

Anderlecht heeft niet één deftige bal tussen de palen getrapt. Ik begrijp dat ze tevreden zijn met dit punt op Antwerp, voor het eerst sinds augustus geen doelpunt tegen in de eigen competitie.

 

En als de VAR niet had liggen slapen, dan had Anderlecht ook een strafschop moeten krijgen, maar aanvallend was het zo weinig. 

 

Dat geldt ook voor Antwerp, dat twee kansen had, maar ook slordig, traag en ideeënloos voetbalde. Het keek voor doelpunten wanhopig naar Vincent Janssen, die zich te pletter werkte, maar ze hebben hem niet bereikt.

 

Conclusie: 2 overwinningen in 7 wedstrijden, 7 op 21  voor Antwerp. Dat kan je met deze kern ook niet goedpraten. Bij zo'n match als gisteren denk je: hoog tijd dat de Wereldbeker begint.

Gerelateerd:

Peter Vandenbempt