Ga naar de inhoud

Hanne Desmet pakt op WB van Salt Lake City nationaal record op de 1.000 meter

 za 5 november 2022 00:19

Hanne Desmet heeft zich tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City op de 1.500 meter geplaatst voor de halve finale. Ook op de 1.000 toonde Desmet haar hoogvorm. Met een nieuw nationaal record op zak, stoomde ze door naar de kwartfinale van het toernooi.

Salt Lake City is na de ouverture in Montreal de tweede wereldbekerwedstrijd shorttrack van het seizoen. Desmet dicteerde er meteen het langste onderdeel: de 1.500 meter. In een langzame race sleepte de Belgische Geon-Hee Kim uit Zuid-Korea en Olga Tichonova uit Kazachstan mee naar de halve eindstrijd.   

 

Op de 1.000 meter ging het veel sneller. De hooggelegen Olympic Oval biedt in dat opzicht grote mogelijkheden. Met een winnende 1'26"982 pakte Desmet zowaar het Belgisch record (oud: 1'26"993 in Dordrecht op 7 maart 2021). 

 

Dat record was toen een halve seconde boven het wereldrecord. Het was de huidige recordhoudster, de Nederlandse olympisch kampioene Suzanne Schulting, die enige series later dat record scherper stelde naar 1'25"948. 

 

Desmet en Schulting waren vrijdag dan ook de enige rijdsters die een ronde (111 meter) in minder dan negen seconden konden afleggen. 

 

De bronzenmedaillewinnares van de Olympische Spelen is de enige Belgische shorttracker in Salt Lake City. Haar broer Stijn raakte in Montreal bij zijn val in de finale van de 1.500 meter geblesseerd. Voor de andere Belgen had schaatsbond KBSF geen geld om ze door te sturen naar de Olympic Oval in de staat Utah.

Gerelateerd: