Ga naar de inhoud

Oekraïense bondsvoorzitter vraagt uitsluiting van Rusland en Iran uit FIFA

 za 29 oktober 2022 15:45
" "
De Oekraïense bondsvoorzitter Andrej Pavelko.

De voorzitter van de Oekraïense voetbalbond, Andrej Pavelko, heeft opgeroepen om Rusland en Iran uit te sluiten van de wereldvoetbalbond FIFA. "De spelers en teams vertegenwoordigen een land dat een terroristische organisatie is die mensen doodt en die een bedreiging voor de hele wereld vormt", zei Pavelko in een interview op de Duitse omroep ARD.

Russische voetbalclubs zijn vanwege de Russische inval in Oekraïne sinds eind februari uitgesloten van alle internationale competities. De Russische voetbalbond is echter nog steeds lid van de FIFA en van de Europese voetbalbond UEFA.

Daar moet volgens Pavelko verandering in komen, omdat Rusland momenteel de integratie van teams uit de Krim in de eigen competitie bewerkstelligt. En dat is tegen de regels, zei Pavelko over de Russische integratieplannen.

Het Krim-schiereiland werd in 2014 geannexeerd door Rusland in strijd met het internationaal recht. Slechts enkele landen, waaronder Wit-Rusland, erkennen de Krim als Russisch grondgebied.

"Dat vraagt een uitsluiting van de FIFA en de UEFA", aldus Pavelko. Het zou daarom "'een belangrijke beslissing" van de FIFA en de UEFA zijn om de Russische voetbalbond uit te sluiten. Een aanvraag daarvoor is ingediend bij de FIFA en de UEFA.

Iran ook

Ook Iran moet volgens de Oekraïense voetbalbond uitgesloten worden. Iran zou drones aan Rusland leveren waarmee Oekraïne wordt aangevallen, wat Iran ontkent.

Het is een van de redenen waarom er stemmen zijn om Iran van het WK weg te houden, naast de onderdrukking van de hevige protesten in het land na de dood van een jonge vrouw die haar hoofddoek niet juist droeg.

"Het nationale team is een directe weerspiegeling van een land. Daarom is het niet mogelijk, voor zowel Rusland als Iran, om de voetbalteams van het land te scheiden", besloot Pavelko.