Ga naar de inhoud

Vuurwerk in de voetbalstadions blijft een plaag: "Condooms, rookbommen en mutsen"

Het wangedrag van de fans van Anderlecht en Standard afgelopen zondag in en rond Sclessin roept weer veel vragen op. Hoe slagen die fans er toch in om zoveel vuurwerk in een voetbalstadion te smokkelen? 

De topper Standard-Anderlecht heeft het nog eens bewezen: vuurpijlen afsteken in een stadion, het is en blijft nog altijd een koud kunstje voor fans met kwade bedoelingen. 

 

Stewards kunnen supporters die het stadion betreden slechts oppervlakkig controleren, de politie kan dat grondiger doen. Maar ook voor hen is het vaak onbegonnen werk.

 

"De fans kennen de kneepjes van het vak en het materiaal is geëvolueerd. Het gaat niet meer over de pijlen en staven van vroeger", legt Sven Degruytere, veiligheidsverantwoordelijke bij AA Gent, uit. "Ze zijn zeer klein en kunnen gemakkelijk binnengebracht worden."

 

En supporters zijn blijkbaar bijzonder inventief. "Ik hoorde dat er bij een UEFA-match condooms werden gevonden in de toiletten. Die waren niet bedoeld voor seksuele daden, maar om vuurpijlen anaal of vaginaal in te brengen. Men gaat dus ver."

 

Stewards zouden ook geïntimideerd worden. "Er is een groot verschil tussen een oppervlakkige controle en een grondige fouille."

 

"Ik begrijp dat zoiets gezegd wordt, maar het pyrotechnisch materiaal is zo veranderd dat intimidatie vaak niet meer nodig is."

 

"De fans zijn er zo gedreven in geworden en zijn zo ervaren, dat ze weten dat een steward met zijn oppervlakkige controle niet op de juiste plaatsen geraakt. Dan is het beter om vriendelijk te zijn dan om agressie te tonen."

Het gaat niet meer over de pijlen en staven van vroeger. Ze zijn zeer klein en kunnen gemakkelijk binnengebracht worden.

Veiligheidsverantwoordelijke AA Gent

In een stadion hangen normaal nochtans tal van camera's, maar ook die extra ogen zijn makkelijk te neutraliseren.

 

"Fans ontsteken rookbommen, waardoor er veel mist is. En ze dragen ook vermommingen onder banners of mutsen."

 

Kan een stadionverbod dan soelaas bieden? Ook dat wordt vaak omzeild door een ticket op naam van een andere persoon te bezigen.

 

"We moeten ook zo inventief worden als zij. En een stadionverbod moet sneller in voege treden en correct uitgevoerd worden."

 

Er ligt intussen een plan op tafel waarbij tickets alleen op naam aangeschaft zouden kunnen worden en bij risicomatchen zou er een identiteitscontrole zijn. 

"Het wordt moeilijker om stewards te vinden"

Kan een statuutverandering iets veranderen voor de stewards? Dan gaat het over verloning en over wat ze wel en niet mogen doen.

 

"Daar wordt al jaren over gesproken. Er mag nog meer gebeuren. Er worden snel verwijten gemaakt, maar het zijn vrijwilligers en zij doen dat met hart en ziel. Het wordt moeilijker om hen te vinden."

 

Is het geweld de jongste jaren toegenomen? "Ik denk van wel", klinkt het bij de verantwoordelijke van AA Gent. 

 

"De mensen zijn opgehitst en corona is toch al even achter de rug. Iedereen staat nog hevig, al is het niet het hooliganisme van de jaren 80."