Ga naar de inhoud

Red Court-ambassadeur Jan Vertonghen: "Ik zie het goedkomen bij Anderlecht"

Rode Duivel Jan Vertonghen (35) kan in deze woelige tijden bij zijn club Anderlecht wel een portie afleiding gebruiken. Die vond hij in Sint-Niklaas, waar hij als man van de streek ambassadeur is van de tweede Belgian Red Court, een sociaal project van de Belgische voetbalbond. 

Het vernieuwde voetbalterreintje in het Koningin Fabiolapark in Sint-Niklaas moet jong en oud verenigen rond het voetbal, de sport laagdrempeliger maken en de sociale cohesie bevorderen. 

 

In zijn geboortestad tekende Jan Vertonghen dan ook met de glimlach present. "Het is een prachtig initiatief. Het is geweldig dat we met deze generatie iets kunnen teruggeven. Dit is een geloofwaardig project, hier ligt ons hart."

 

Voetballen in het park, op straat of op de pleintjes: ook Vertonghen lust er pap van. "Het is begonnen met mijn broers in de tuin en in Amsterdam heb ik veel op de pleintjes gespeeld. Overdag school, daarna voetbal."

 

"Ik woon nu in Antwerpen en ik heb een stadstuintje, maar ik ben ook op zoek naar parken. Mijn kinderen spelen graag buiten en ik zal de eerste zijn om hen hier naartoe te brengen."

Zo'n periode maak ik liever niet mee, maar het hoort erbij. We zitten erin en we komen er samen uit.

Jan Vertonghen over de crisis bij Anderlecht

Vertonghen zet zijn schouders onder het sociale en maatschappelijke project, maar hij is en blijft uiteraard profvoetballer. Bij Anderlecht en bij de Rode Duivels.

 

"De nationale ploeg? Ik focus me op het clubvoetbal en daar doe ik mijn best. Als het tijd is voor de Duivels, focus ik me op die ploeg."

 

"Ik ben bij de orde van de dag", zegt Vertonghen. En die oogt niet echt prettig gezien de malaise bij Anderlecht.

 

"We hebben een hele goeie kern. Ik zie het zeker goedkomen. Zo'n periode maak ik liever niet mee, maar het hoort erbij. We zitten erin en we komen er samen uit."

 

"Ik ben hier nog niet zo lang en heb matchen gemist door griep, maar ik ben een deel van de club en ik voel me zeker verantwoordelijk."