Ga naar de inhoud

Wouter Vandenhaute waarschuwt na trainersontslag: "Het kan nog altijd dieper"

Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute.

Bij RSC Anderlecht stormt het weer volop. Voorzitter Wouter Vandenhaute gaf na het ontslag van Felice Mazzu tekst en uitleg. "We zullen niet snel een nieuwe coach nemen", zegt Vandenhaute, die benadrukt dat "iedereen in de spiegel moet kijken". "En we doen er nog alles aan om Europees voetbal te halen."

Wouter Vandenhaute ging tijdens zijn uitgebreide persconferentie geen vraag uit de weg. "Anderlecht is in crisis", trapte hij bij zijn entree een open deur in.

 

"Ik begrijp de frustraties van de supporters. Mijn paars-wit hart is even gefrustreerd en ontgoocheld als dat van hen."

 

Vandenhaute veroordeelde daarna het gedrag van de supporters gisteren in Luik en benadrukte meermaals hoe "iedereen in de spiegel moet kijken".

 

De trainer, die is vanochtend alvast op straat gezet. "Het gesprek met Felice Mazzu was veeleer "amicaal". Hij begrijpt dat ik geen andere keuze had. Er was en is veel wederzijds respect."

 

Robin Veldman, de coach van de beloften, wordt de komende weken een tussenpaus.

 

"We zoeken in alle rust naar een nieuwe coach. Robin is een van de steunpilaren bij de heropbouw van de club. We willen hem niet verbranden."

 

"Hij wil de club naar de top brengen. De kans dat hij straks weer in een verantwoordelijke positie stapt, grenst aan 100 procent."

"Het is niet enkel de schuld van de coach"

Met Felice Mazzu is het dus uitgedraaid op een sisser. Wat is de verklaring? "Hij is van vandaag op morgen geen slechte trainer geworden, hé. Het is dus niet enkel de schuld van de coach."

 

"We wilden na de ups en downs onder Vincent Kompany voor een ervaren T1, een people manager die resultaten kon neerzetten. We gingen ervan uit dat Felice iets zou toevoegen aan wat er al stond. Helaas was dat niet het geval."

 

"Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van Mazzu. De pijnpunten van de vorige seizoenen zijn nu nog feller naar voren gekomen."

 

Vandenhaute richtte zich tot de spelersgroep. "Zij kunnen ons op korte termijn het snelst uit deze crisis helpen. Met goeie resultaten kunnen we herademen."

 

"Maar het kan nog slechter... Wie zegt dat het dieptepunt bereikt is: het kan altijd dieper..."

"Grootste uitdaging is totale cultuuromslag realiseren"

Ondanks die weinig hoopgevende boodschap wilde Wouter Vandenhaute zich ook niet helemaal gewonnen geven.

 

"We zijn ervan overtuigd dat deze spelersgroep veel meer kan brengen. We sturen onze ambities niet bij. Ik weiger te spreken van een overgangsseizoen. De ondergrens is Europees voetbal. Ik denk dat dat er nog in zit."

 

En rekent de voorzitter zichzelf ook iets aan? "Ik maak elke dag fouten en ik probeer die altijd te corrigeren."

 

"Maar het gaat niet over personen. Er is maar één iets belangrijk: RSC Anderlecht. Er is maar één vedette en dat is de club. We moeten stoppen met te denken dat het de schuld is van personen en dat personen het zullen oplossen."

 

"Mijn grootste uitdaging nu is om een totale cultuuromslag te realiseren. Anderlecht is altijd de grootste en rijkste club geweest, een club van vedetten met overschot. Die tijden zijn voorbij en komen niet meer terug."

 

"Van onder tot boven moeten we collectief onze borst natmaken. Die cultuur is er nog te weinig en daar moeten we aan werken."

Anderlecht is altijd de grootste en rijkste club geweest, een club van vedetten met overschot. Die tijden zijn voorbij en komen niet meer terug.

Wouter Vandenhaute

"Het gaat niet over de poppetjes, wel over de club"

Die ommekeer moet er ook komen met een nieuwe T1. Hoe snel zal die zoektocht afgerond worden?

 

"Het is shit dat CEO Peter Verbeke out is door een virale infectie. Maar we waren al tot de conclusie gekomen dat deze manier van werken onhoudbaar is. We kijken hoe we ons intern beter kunnen organiseren."

 

"Voor de korte termijn is Robin (Veldman) de enige realistische oplossing. We zullen niet snel een nieuwe coach nemen."

 

"Het gezochte profiel? Attractief voetbal, met ons DNA. Dat kan een ervaren trainer zijn, of ook een jonge coach of onbekende naam. Dat bekijken we intern."

 

"We zijn volop bezig met de versterking van de sportieve leiding van de club, daarna volgt de coach. Het gaat niet over de poppetjes, wel over de club."

persconferentie Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute
15:51
EINDE

De persconferentie is afgelopen. 

15:49

"Ik geloof niet in overhaaste beslissingen", zegt de voorzitter nog ter afronding. 

15:48
Het gaat niet over de poppetjes, wel de club.
Wouter Vandenhaute
15:47

De sollicitaties druppelen binnen bij Anderlecht, maar de voorzitter wil geen namen lossen. "En ik sluit niet uit dat we voor een onbekende naam gaan. Maar nogmaals: we willen ons eerst intern reorganiseren en ik heb vertrouwen in Robin voor de komende weken."

15:44

Wat met de rest van de technische staf, voornamelijk vertrouwelingen van Felice Mazzu? "Aan Guillaume Gillet is gevraagd om de U23 te leiden." De keeperstrainer gaat mee weg, enkele andere assistenten zouden ook de switch kunnen maken naar de beloften. 

15:43

De sportieve leiding van de club moet eerst en vooral versterkt worden, benadrukt Wouter Vandenhaute nog eens. "Daar zijn we volop mee bezig." Pas daarna komt een nieuwe coach aan bod. 

15:42

De woordvoerder wil het gesprek stilaan afronden, Wouter Vandenhaute blaast eens: "Doe maar, ik zit hier nu toch op mijn gemak."

15:41
Het profiel van een nieuwe coach? Attractief voetbal spelen, ons DNA, ...Ervaren of jong, daar hebben we nog geen antwoord over.
Wouter Vandenhaute
15:39

"Het is ongelofelijk shit dat Peter uitgevallen is", zegt de voorzitter. "Ik neem tijdelijk enkele taken over, maar ik heb geen ambitie om deze club te runnen. We kijken hoe we ons intern beter kunnen organiseren."

"We discussiëren over welk soort coach we willen en we gaan onze tijd nemen. Voor de korte termijn is Robin (Veldman) de enige realistische oplossing. We gaan niet snel een nieuwe coach nemen - aan kandidaten geen gebrek, sinds vanmorgen nog minder."

15:36

Hoe snel moet er een nieuwe T1 aangetrokken worden? "Peter (Verbeke) is out door een virale infectie die hem meer te pakken heeft dan ingeschat werd. Een maand geleden waren we al tot de conclusie gekomen dat deze manier van werken onhoudbaar was, dat we ons beter moeten structureren en dat er nood is om de club uit te bouwen", danst hij om de vraag heen. 

15:34

"Het is mijn ambitie om Anderlecht terug te brengen waar het hoorde. Ik begrijp dat er vragen gesteld worden over mij. Als die vragen niet gesteld worden over personen, zijn we op de goeie weg", klinkt het nog. "Mijn grootste uitdaging nu is om een totale cultuuromslag te realiseren. Anderlecht is altijd de grootste en rijkste club geweest, een club van vedetten met overschot. Die tijden zijn voorbij en komen niet meer terug. Van onder tot boven moeten we collectief onze borst natmaken. Die cultuur is er nog te weinig en daar moeten we aan werken."

15:32
"Het gaat niet over personen"

Verwijt de voorzitter zichzelf iets? "Ik ben 60 jaar", lacht hij eens. "Ik maak elke dag fouten en ik probeer elke dag in de spiegel te kijken en die fouten te corrigeren."

"Het gaat niet over personen. Dat is de laatste jaren te veel gebeurd hier. Het ging over Coucke, Michael Verschueren, Kompany, Verbeke, Mazzu, Vandenhaute..."

"Er is maar één iets belangrijk: RSC Anderlecht. Er is maar één vedette en dat is de club. We moeten stoppen met te denken dat het de schuld is van personen en dat personen het zullen oplossen."

"Het is niet de schuld van Felice Mazzu."

15:31
Supporters zijn het kapitaal van een club. We nemen hen zeer serieus en we luisteren. Maar tegen zo'n kleine groep kun je niets doen. Het vertrouwen tussen het voetbal en de politieke wereld moet heropgebouwd worden.
Wouter Vandenhaute
15:30

Tijdens het gesprek wordt er lang stilgestaan bij de rellen van gisteren. De voorzitter van Anderlecht pleit voor "een adequate samenwerking" tussen clubs en politie. "Het huidige kader biedt ons niet de mogelijkheden om het probleem op te lossen."

15:27
Wouter Vandenhaute geeft uitleg na het ontslag van Felice Mazzu.
15:26

"Ik denk dat Michel Verschueren zich in zijn graf omdraait", reageert Wouter Vandenhaute op het hooliganisme van gisteren. 

15:23

"We zijn ook bezig met de versterking van de sportieve directie", klinkt het nog. "We zoeken in alle rust naar een nieuwe coach en we versnellen dat proces uiteraard."

"Robin is anderhalf jaar geleden overgekomen van Ajax. Hij is een van de steunpilaren bij de heropbouw van de club. We willen hem niet verbranden. Hij wil de club naar de top brengen. De kans dat hij straks weer in een verantwoordelijke positie stapt, is grenzend aan 100 procent."

15:23
"Robin Veldman neemt over voor de komende weken en we gaan op zoek naar een nieuwe coach."