Ga naar de inhoud

En dan nu de grote vraag: hoe keert Romelu Lukaku terug na langste blessure uit carrière?

Romelu Lukaku is back. Na 61 dagen afwezigheid maakt de spits vanavond weer deel uit van de wedstrijdselectie bij Inter. De grote vraag met het WK in het achterhoofd: slaat de motor van de Rode Duivel meteen aan? Want nooit eerder stond-ie zo lang stil.

Eind augustus was het een bericht in de marge: "Romelu Lukaku blesseert zich op training en mist mogelijk de partij van komend weekend tegen Cremonese".

 

Een week later blijkt de spits ook niet fit voor de Milanese derby. Zelfs de interlands met de Rode Duivels in september moet de recordschutter aan zich voorbij laten gaan. Zou het dan toch serieus zijn?

 

Italiaanse media spreken van "een worstcase-scenario" dat Lukaku tot begin oktober aan de kant houdt. Alleen is de Belg dan nog steeds out. Pas gisteren kwam het verlossende nieuws dat Lukaku weer in de selectie zit bij Inter.

 

Ruim twee maanden na de eerste berichten over een blessure.

Nooit langer out

Het zorgt voor de nodige ongerustheid richting het WK - over amper 29 dagen moet Lukaku onze voorhoede leiden. De hoofdkwestie is nu hoe snel de spits zijn topvorm terugvindt.

 

"Medisch fit zijn wordt alvast geen probleem", verzekert bondsdokter Kristof Sas. "De vraag zal zijn hoeveel vertrouwen hij kan opdoen in de korte periode voor het WK. Daarvoor heeft Romelu goals én matchritme nodig. Veel zal afhangen van wat zijn trainer met hem van plan is na zo’n lange inactiviteit."

Bij spelers die minder vertrouwd zijn met ernstige spierblessures wordt vaak wat meer voorzichtigheid ingebouwd.

Bondsdokter Kristof Sas

Ook Lukaku zelf zit ongetwijfeld met vraagtekens. Want nog nooit moest de krachtpatser "herstarten" nadat de motor meer dan een maand had stilgelegen.

 

Sas vermoedt dat die factor meespeelde in de onverwacht lange herstelperiode van de nummer 9.

 

"In het algemeen zie je wel eens dat spelers die niet vertrouwd zijn met ernstige spierblessures, dat minder goed aanvoelen en daarover minder efficiënt communiceren met de staf", duidt de bondsdokter.

 

"Daardoor gaat het soms wat trager, omdat er wat meer voorzichtigheid ingebouwd wordt. Het gebeurt ook dat ze iets te snel gaan, waardoor er afgeremd moet worden nadien. Zonder ervaring is dat soms wat moeilijker."

Natuurkracht en superprof

Cijfers bewijzen overigens dat Big Rom lange tijd gespaard bleef van zware blessures.

 

Lukaku - toch in fysiek slopende competities actief geweest - stond in zijn carrière nog maar 8 keer langer dan twee weken aan de kant. Volgens Transfermarkt kostte hem dat 39 matchen. Opvallend weinig voor iemand met zijn explosiviteit.

 

Ter vergelijking: collega Eden Hazard zit bij Real Madrid alleen aan 72 gemiste wedstrijden.

Seizoen Blessure Tijd out
22/23 Hamstring 61 dagen
21/22 Enkel 27 dagen
21/22 Enkel 31 dagen
18/19 Hamstring 32 dagen
18/19 Voet 18 dagen
17/18 Enkel 20 dagen
14/15 Dij 27 dagen
13/14 Enkel 31 dagen

Romelu de natuurkracht.

 

Zijn jarenlange immuniteit voor letsels ligt overigens niet enkel aan de goeie genen. De aanvaller staat bekend om zijn voorbeeldige profbestaan. Zo nam Lukaku in het verleden een privéchef en eigen fysiotherapeut in dienst.

 

In zijn woonst is er dan weer een hyperbare zuurstofkamer voorzien én een ijsbad om de recuperatie te bevorderen.

 

Maar zelfs die kunnen alle risico's van het vak dus niet uitschakelen. Vorig seizoen waren er twee contactblessures aan de enkel (tegen Nederland en Malmö), nu dus een letsel aan de spieren.

 

Tegen Qatar draaien die hopelijk weer op volle kracht.