Na een bewogen dag bij RSC Anderlecht blikt Peter Vandenbempt terug op wat er de voorbije uren allemaal gebeurd is. Coach Felice Mazzu werd ontslagen, voorzitter Wouter Vandenhaute gaf een persconferentie over de crisis in het Lotto Park.
Welke indruk gaf Wouter Vandenhaute?
Hij oogde als een man met grote zorgen die een moeilijke beslissing heeft moeten nemen.
Felice Mazzu aanstellen was toch vooral zijn keuze. De verwachtingen waren hoog en nu moet hij weer van trainer wisselen.
Vandenhaute wilde graag een voorzitter zijn die niet of niet te vaak van trainer wisselde, maar nu is het na Frank Vercauteren en Vincent Kompany al nummer 3.
Hij beseft dat het een diepe crisis is. "Als supporter ben ik ook aangeslagen", zei hij.
Vandenhaute wilde graag een voorzitter zijn die niet of niet te vaak van trainer wisselde. Nu zit hij al aan nummer 3.
Wat werd er gezegd over het supportersgeweld van gisteren?
Hij begrijpt de frustratie van de supporters, maar hij heeft het geweld meteen onvoorwaardelijk veroordeeld. Het hoort niet thuis in en rond een stadion.
Hij is beschaamd en kan er zich net als vele fans niet in vinden. Dat gedrag maakt de crisis nog veel dieper.
Hij respecteert ook de snelle beslissing van de Pro League en Anderlecht aanvaardt de boete. Maar hij kijkt voor een oplossing ook naar een intensere samenwerking met de overheid, de Pro League en de politiediensten.
Waarom is het niet gelukt onder Felice Mazzu?
Dat is een hele moeilijke vraag. Wat er van Mazzu verwacht werd - met zijn ervaring en als people manager de ups en downs van onder Kompany wegwerken -, is niet gelukt.
Aan inzet geen gebrek en de relatie met zijn spelers was tot op het allerlaatste moment voorbeeldig. Maar het heeft niet gewerkt.
Je kan ook niet zeggen dat hij bepaalde spelers beter heeft gemaakt. Integendeel. Maar om nu te zeggen waarom, dat is heel moeilijk.
Je kan niet zeggen dat Mazzu spelers beter heeft gemaakt. Integendeel.
Is er een probleem met de kwaliteit van de spelersgroep?
Het is nog maar de vraag of een nieuwe trainer dit op middellange termijn kan oplossen. In 1,2,3 zal het zeker niet gebeuren. Bij Anderlecht, denk ik, zijn ze daar misschien ook niet helemaal van overtuigd.
Specialisten hebben deze zomer al gezegd dat ze niet helemaal overtuigd waren van de kern.
De prestaties van de vervangers voor mannen als Gomez en Zirkzee zijn een stuk minder dan verwacht.
Op dit moment moet je zeker zeggen dat de kern kwalitatief minder sterk is dan vorig jaar.
Wouter Vandenhaute wil nog Europees voetbal. Is dat realistisch?
In onze competitie kan dat natuurlijk met de play-offs. We zitten nog niet eens halverwege en er zijn al straffere inhaalbewegingen gemaakt. Er is ook nog de beker.
Vandenhaute zei duidelijk dat dit geen overgangsseizoen is. En Europa is het minimum voor Anderlecht.
Hij rekent erop dat de vervanger de achtervolging inzet en dat Anderlecht dringend presteert op het niveau dat verwacht mag worden van deze kern.
Vandenhaute zei duidelijk dat dit geen overgangsseizoen is.
Wie is de voorlopige T1 Robin Veldman?
Hij is enkele jaren geleden overgekomen van Ajax. Hij is iemand met adelbrieven en staat heel hoog aangeschreven op Neerpede.
Tot enkele weken geleden stond hij op kop met de Futures in 1B.
Hij wordt in die mate geapprecieerd dat hij geen coach zal blijven omdat men zijn kwaliteiten wil bewaren op lange termijn. Als je hoofdcoach wordt, is er natuurlijk een einddatum.
De prioriteit ligt nu bij het binnenhalen van een sportief directeur. Met enkel Peter Verbeke als CEO en sportief directeur was er te veel werk voor één man.
Jesper Fredberg uit Denemarken wordt nu genoemd en dan kan er snel een nieuwe coach staan.
Als we naar de financiën kijken: is Anderlecht nog wel een topclub?
De naam en uitstraling in Europa zijn min of meer onaangetast gebleven. Maar als je kijkt naar de financiën, dan is Anderlecht alleen al in België misschien de nummer 4 of 5.
De financiën zijn verbeterd na de crisis waarbij Anderlecht flirtte met het faillissement. Er zijn ingrepen geweest: Coucke schoof de schulden op lange termijn, Vandehaute stapte met vennoten in de club.
De basis is nu stabieler en er is geen ruzie meer tussen de aandeelhouders, maar het is de realiteit dat Anderlecht nog altijd elke euro omdraait. Het kan nog altijd niet doen wat het wil.
Zoals Vandenhaute zei: de tijd dat Anderlecht zich als rijkste club alles kon permitteren, is voorbij en komt niet terug.