Ga naar de inhoud

"Toeristen" uit Samoa, die op 18 minuten eindigen, verdelen meningen: "Het doet pijn aan de ogen"

 wo 21 september 2022 13:13
" "
Samoa eindigde laatste op bijna 18 minuten van winnaar Zwitserland.

Het WK mixed relay is voor de organiserende wielerbond UCI ook de gelegenheid om minder traditionele wielerlanden de kans te geven om in actie te komen.  Zo beet Tahiti de spits af, gevolgd door Nieuw-Caledonië en Samoa. Ze kwamen er helemaal niet aan te pas, maar hun vreugde werkte aanstekelijk. Bij Samoa, de laatste op 18 minuten van leider Zwitserland, oogde het wel heel amateuristisch.

De drie landen namen deel op uitnodiging van de UCI. Van de mannen van Samoa reed er maar een op een tijdritfiets. Gideon Mulitalo - op een gewone fiets - kon na amper 3 km al niet meer volgen.

De gevoelens in de commentaarbox zijn dubbel, op de klim konden de Samoa-vrouwen niet bij elkaar blijven: "Ze moeten omkijken, want je moet met 2 aankomen", schetst Ruben Van Gucht. "Het is een mes dat langs 2 kanten snijdt."

"Het is goed voor deze landen dat ze kennis kunnen maken met een event op wereldniveau, maar anderzijds is dit compleet amateuristisch."

"Het doet pijn aan de ogen, als je straks de Nederlandse vrouwen ziet rondknallen", vult José De Cauwer aan.

De vrouwen van Samoa wilden wel graag samen aankomen. Ze moedigden elkaar aan. "Wat een enthousiasme. Het zijn vriendinnen voor het leven", apprecieert De Cauwer hun blijdschap. "Ze krijgen de publieksprijs."

José De Cauwer kon het enthousiasme van de mindere goden wel smaken. Tahiti en Nieuw-Caledonië creëerden een geweldige ambiance in de hotseats. "Voor mij krijgen ze hiervoor al een medaille. Die vreugde is mooi om te zien en staat in contrast met het sérieux en de stress bij de andere." 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag Wereldkampioenschappen

naamresultaatploeg
1
Zwitserland
33:47.17
ZwitserlandZWI
2
Italië
+2.92
ItaliëITA
3
Australië
+38.40
AustraliëAUS
4
Duitsland
+45.89
DuitslandDUI
5
Nederland
+51.93
NederlandNED
6
Denemarken
+58.40
DenemarkenDEN
7
Frankrijk
+58.72
FrankrijkFRA
8
België
+1:49.44
BelgiëBEL
9
Polen
+1:51.58
PolenPOL
10
Spanje
+2:43.99
SpanjeSPA
Gerelateerd: