Ga naar de inhoud

Welke landen zijn de favorieten voor de gemengde aflossing op het WK?

Vorig jaar won Duitsland voor Nederland en Italië.

Ons land ligt niet meteen wakker van de mixed relay, het nummer dat woensdagochtend onze tijd (6 u - 9 u) op het WK-programma staat in Wollongong. Een medaille is vrijwel uitgesloten, maar andere landen schuiven hun toppers wel naar voren. 

Wout van Aert, Remco Evenepoel en Yves Lampaert: op papier had bondscoach Sven Vanthourenhout een ijzersterk trio kunnen selecteren voor de eerste helft van de gemengde landenaflossing, maar de drietand heeft andere plannen: rust richting de wegrit van zondag.

 

Pieter Serry, Quinten Hermans en Nathan Van Hooydonck springen in voor België, maar hebben weinig ambitie in de koppeltijdrit met Jesse Vandenbulcke, Julie De Wilde en Valerie Demey.

 

Bij de andere landen was er wel meer belangstelling. Nederland heeft een reputatie en het ijzersterke vrouwelijke blok - Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Riejanne Markus - wordt aangevuld met Bauke Mollema, Daan Hoole en attractie Mathieu van der Poel.

 

Mollema en Hoole stelden zondag teleur, maar zullen extra geprikkeld zijn. Van Dijk fietst na haar wereldtitel natuurlijk op een wolk en ook Van Vleuten zal tuk zijn op een knaltijd na een ontgoochelende tijdrit. 

Zijn er twijfels bij Annemiek van Vleuten na haar magere tijdrit?

Die gemengde gevoelens spotten we ook bij de Squadra. Italië stuurt Filippo Ganna, Edoardo Affini en Matteo Sobrero de wei in, 3 kleppers die geen introductie hoeven. De vrouwelijke trein bestaat uit Vittoria Guazzini - zondag winnares bij de beloftetijdrit -, Elisa Longo Borghini en Elena Cecchini.

 

Een ensemble om duimen en vingers bij af te likken, maar een wereldtitel is lang geen garantie. Vooral Zwitserland ligt op de loer.


Stefan Küng wil zijn dreun doorspoelen met Europees kampioen Stefan Bissegger en Mauro Schmid. Hun maatjes zijn Marlen Reusser - de bronzen medaille van zondag -, Elise Chabbey en Nicole Koller.

Wordt het deze keer wel goud voor Stefan Küng?

Bij Frankrijk moet Rémi Cavagna of Bruno Armirail komende zondag wellicht op de valreep wijken voor Benoît Cosnefroy in de wegrit. Het duo dat in de weegschaal ligt, wordt gesteund door de 19-jarige Eddy Le Huitouze. Juliette Labous, Aude Biannic en Coralie Demay zijn ook geen doetjes.

 

Titelverdediger Duitsland mist de gepensioneerden Tony Martin en Lisa Brennauer en zal wellicht tekortschieten voor het podium.

 

Bij het thuisland Australië zullen Michael Matthews, Luke Durbridge en Luke Plapp zeker inspirerend werken, maar de afwezigheid van Grace Brown - zilver zondag - is een tegenvaller.

 

Denemarken, tot slot, brandt een kaarsje voor onder meer Magnus Cort, Mikkel Bjerg, Mikkel Honoré en Emma Norsgaard. 

Tony Martin nam vorig jaar in Brugge afscheid van de wielersport met goud.

Kijk woensdagochtend vanaf 6 u met livestream naar het WK mixed relay en vanaf 7 u op Eén. De Belgen starten om 7.45 u, Nederland begint er om 8.22 u aan. 

programma en uitslagen WK wielrennen 2022
zondag 18 september tijdrit vrouwen elite 34,2 km 1.35 u - 4.30 u Ellen van Dijk (Ned) verslag
  tijdrit mannen elite 34,2 km 5.40 u - 9.00 u Tobias Foss (Noo) verslag
maandag 19 september tijdrit mannen beloften 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Søren Wærenskjold (Noo) verslag
dinsdag 20 september tijdrit vrouwen junioren 14,1 km 1.30 u - 3.00 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  tijdrit mannen junioren 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Joshua Tarling (GBr) verslag
woensdag 21 september gemengde aflossing 28,2 km 6.20 u - 9.00 u Zwitserland verslag
vrijdag 23 september wegrit mannen junioren 135,6 km 0.30 u - 4.00 u Emil Herzog (Dui) verslag
  wegrit mannen beloften 169,8 km 5.00 u - 9.15 u Jevgeni Fedorov (Kaz) verslag
zaterdag 24 september wegrit vrouwen junioren 67,2 km 0.00 u - 1.55 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  wegrit vrouwen elite 164,3 km 3.55 u - 9.00 u Annemiek van Vleuten (Ned) verslag
zondag 25 september wegrit mannen elite 266,9 km 2.00 u - 8.50 u Remco Evenepoel verslag