De Duitse toptennisser Alexander Zverev lijdt al sinds zijn jeugd aan diabetes (suikerziekte) type 1. Dat stelden dokters vast toen hij vier jaar was. Door met het nieuws naar buiten te komen, wil de olympische kampioen van Tokio aantonen dat je "het ook als diabetespatiënt ver kan schoppen". Tegelijkertijd richt hij de "Alexander Zverev Foundation - Serving against Diabetes" op.
Door foto's en filmpjes op sociale media waren er al langer geruchten dat Alexander Zverev diabetes had. Op sociale media was hij al te zien met een typische insulinespuit. Zverev ging nooit in op die geruchten. Tot nu.
"Nu ik wat ouder ben en een aantal successen heb kunnen boeken, voel ik me comfortabel genoeg om met dit nieuws naar buiten te treden", zegt de nummer 2 van de wereld. Hij wil optreden als rolmodel voor anderen die de ziekte hebben, met de focus op kinderen.
Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam weinig of geen insuline aanmaakt. Bij het type 1, zoals bij Zverev, moeten patiënten levenslang insuline injecteren.
Een actieve levensstijl en de juiste preventiemaatregelen kan in het geval van diabetes type 2 voorkomen dat meer mensen diabetes krijgen. Daarom richt Alexander Zverev een stichting op, die onder meer geneesmiddelen wil aankopen om te verdelen onder diabetespatiënten.
Ik zit in een bevoorrechte situatie waarbij ik het leven kan leiden dat ik altijd wilde leiden.
Daarnaast wil Zverev getroffen kinderen en jongeren financieel steunen. "Ik zit in een bevoorrechte situatie waarbij ik het leven kan leiden dat ik altijd wilde leiden."
"Ik heb altijd willen tennissen, reizen naar toernooien over de hele wereld en wilde altijd de beste tennisser ter wereld zijn. Dat ik mijn dromen kon realiseren, heb ik vooral te danken aan mijn ouders en mijn broer. Zij hebben me altijd onvoorwaardelijk gesteund en doen dat nog steeds."
De in Hamburg geboren tennisser, die momenteel revalideert na een blessure aan de gewrichtsbanden van de rechterenkel, is er zich van bewust dat niet alle kinderen zoveel geluk hebben.
"Daarom vind ik het heel belangrijk om iets terug te doen en andere patiënten op weg te helpen."