Ga naar de inhoud

De vernieuwde “Big Six” in de Premier League doorgelicht: “Wat een chaos bij United!"

De Premier League is back. Vanavond start de meest bekeken voetbalcompetitie ter wereld aan het nieuwe seizoen. Bijna alle topclubs beleefden een veelbesproken zomer. Kenner Tim Wielandt schat de kansen van de “Big Six” in.

Topfavoriet Manchester City: "Haaland zal zich moeten aanpassen"

“Voor mij opnieuw de grote favoriet voor de titel. Ze zijn op geen enkele positie verzwakt. Integendeel: City is alleen maar sterker geworden. Natuurlijk vooral door de komst van Erling Haaland. Een diepe spits die voor een enorme boost aan scorend vermogen moet zorgen. En ze hadden er al zoveel…”


“Daarnaast kwam met Kalvin Philips (van Leeds, red.) ook een nieuwe verdedigende middenvelder. Met Josko Gvardiol zou er nog meer defensieve versterking op weg zijn. Dat zijn toch stevige namen.”

In de Community Shield werd De Bruyne al eens kwaad op Haaland omdat hij verkeerd liep.

Tim Wielandt

“Of Haaland straks meteen ontploft in het systeem van Guardiola? Het zal tijd vragen om de juiste patronen te leren kennen. In de Community Shield werd Kevin De Bruyne al eens kwaad op Haaland omdat hij verkeerd liep.”


“Het mag dus duidelijk zijn: de Noor zal zich moeten aanpassen aan de manier van spelen. En dus niet andersom. Maar het zijn allemaal zulke winnaars dat dat snel los zal lopen. Met Haaland hebben ze nu sowieso een wapen om sneller de diepte te zoeken als het op een andere manier niet lukt.”

Hoeveel keer schiet Erling Haaland raak in de Premier League?

Uitdager Liverpool: "Kunnen ze intensiteit vasthouden?"

“Nog altijd dé voornaamste rivaal en uitdager van City. De structuren en patronen van Jürgen Klopp zijn hetzelfde gebleven, maar wel met enkele nieuwe pionnen."

 

"Zo moet Darwin Nunez het vertrek van Sadio Mané opvangen. Het vertrek van de Senegalees is wel een serieuze aderlating - hij was een teamspeler met mooie statistieken die het verschil maakte.”

Als Liverpool een dipje heeft, is dat meestal meteen een serieuze.

Tim Wielandt

“Ik verwacht dat Nunez dat op termijn ook zal doen. Zeker door de kwaliteit bij de jongens rondom hem. Jota heeft bijgetekend, Firmino speelt weer beter en Salah zal nooit meer zo’n vormdip als begin dit jaar kennen. Klopp kan dus bouwen op wat er al staat.”


“Máár… Ik denk dat het alleen net iets te weinig zal zijn. Als Liverpool een dipje heeft, is dat meestal meteen een serieuze. Bovendien zal het weinig recht hebben op fouten door de dominantie van City. Voor Liverpool wordt het zwaar om het hele seizoen lang die enorm hoge intensiteit vast te houden.” 

Darwin Nunez moet Sadio Mané doen vergeten bij Liverpool.

Verrassing Tottenham: "Duidelijke hand van Conte"

“Het ligt bij velen gevoelig… Maar ik denk dat Tottenham de grootste concurrent van City en Liverpool wordt. Echt, volgens mij worden ze derde en zullen ze een bijzonder goed seizoen draaien.”


“Waarom? Kijk, het systeem van Antonio Conte staat er nu. Ook fysiek zullen ze er staan na een bijzonder zware voorbereiding - er doken zelfs beelden op van kotsende spelers. En tot slot kreeg hij de perfecte spelers om op zijn manier te voetballen.”


“Met Perisic en Spence kwamen er wingers met inhoud. Sanchez en Romero kregen er met Lenglet dan weer een stevige verdediger bij. Daarnaast kwam ook Richarlison als aanvallende kracht. En vergeet Bissouma niet! Een uitstekende buffer voor de defensie.”

Tottenham leunde al aan tegen City en Liverpool. Zetten ze dit jaar een extra stapje?

Tim Wielandt

“De sterkhouders van vorig seizoen zijn eveneens gebleven. Zelfs Harry Kane zit nog altijd bij de Spurs, ja. Wellicht heeft Conte hem verzekerd dat er aanwinsten zouden komen.”


“Dit Tottenham is dus een heel mooi geheel waarin je duidelijk de hand van Conte ziet. Vorig jaar wonnen ze twee keer van City en speelden ze twee keer gelijk tegen Liverpool. Dan leun je al dicht tegen die ploegen aan. Zetten ze dit jaar een extra stapje?”

Flitst Richarlison ook bij Spurs?

Onvoorspelbaar Arsenal: "Er lopen wel heel veel jonge kerels rond"

“Er wordt alweer veel verwacht van Arsenal. Onder Mikel Arteta zijn ze duidelijk aan het bouwen. Maar kan hij het met deze spelersgroep al redden aan de top?”


“Uiteraard is Gabriel Jesus een geweldige aankoop, net als Oleksandr Zinchenko. En met Vieira van Porto kwam er een versterking in de breedte.  Ook de piste Youri Tielemans ligt nog altijd open.”

Zijn de jongeren al sterk genoeg om het te halen tegen mentale kanonnen als City en Liverpool?

Tim Wielandt

“Maar is dit Arsenal verdedigend al sterk genoeg? Daar heb ik mijn vragen bij. Vorig jaar kwamen ze net iets te kort en dit seizoen zie ik het iets beter in."

 

"Maar er lopen zoveel jonge kerels rond… Zijn die al sterk genoeg om het te halen tegen mentale kanonnen als City en Liverpool? Ook tegen United en Chelsea wordt het flink opboksen.”

Gabriel Jesus moet voor goals zorgen in Londen.

Amerikaans Chelsea: "Misten toch heel wat toptargets"

“Chelsea of Barcelona? (lacht) Het is al zo’n onwaarschijnlijk pingpongspel geweest tussen die ploegen op de transfermarkt. Spelers wiens naam viel bij Chelsea gingen dan toch naar Barça, zoals Jules Koundé. Omgekeerd plukten ze Andreas Christensen weg.”


“Onder de nieuwe Amerikaanse eigenaar Todd Boehly zijn er bijzonder veel namen gevallen. Maar buiten twee grote vissen - Kalidou Koulibaly en Raheem Sterling - misten ze heel wat toptargets. Ik vraag me echt af wat de reden daarachter was.”


“Zou het aan trainer Thomas Tuchel liggen? Kan hij zulke grote namen niet overtuigen? De manier waarop hij met Lukaku is omgegaan speelt misschien mee. Al doen nu berichten de ronde dat Frenkie de Jong op komst is en misschien ook Memphis Depay."

Tenzij Chelsea echt nog zware investeringen doet, denk ik dat derde opnieuw het hoogst haalbare wordt.

Tim Wielandt

“Voorlopig vermoed ik dat Armando Broja, die terugkeerde van Southampton, en Kai Havertz voor doelpunten moeten zorgen. Maar gaat die eerste het gewicht in de spits kunnen dragen? Ik vind het bijvoorbeeld vreemd dat ze nu aan jongens als Aubameyang gelinkt worden. Komt dat nog goed?”


“Vorig jaar was het al een beetje minder dan anders. Zeker in de terugronde was het krabbelen om toch nog derde te eindigen. Tenzij ze echt nog zware investeringen doen, denk ik dat dat opnieuw het hoogst haalbare wordt.”

Wat wordt de koers van Chelsea onder de Amerikaanse eigenaar Tedd Boehly?

Rumoerig Manchester United: "Te veel vedetten met verkeerde mentaliteit"

“Wat. Een. Chaos. Het is onwaarschijnlijk hoeveel problemen er vóór het seizoen alweer zijn bij Manchester United. Je weet bijna niet waar te beginnen.”


“Het grootste probleem is sowieso de zaak-Ronaldo. De Portugese vedette heeft zichzelf onmogelijk gemaakt. Hij wil niet meer voor United spelen omdat ze geen Champions League haalden? Hij was zelf mee verantwoordelijk voor dat rotseizoen, hé. Tijdens zijn eerste en enige oefenmatch merkte je ook meteen fricties met Erik ten Hag.”


“De nieuwe Nederlandse coach probeert een bepaalde stijl te kneden. Hij is ook bijzonder perfectionistisch en veranderde heel wat zaken binnen United. Zo moet iedereen veel langer op de club blijven, wisselde hij van dugout op Old Trafford en zijn telefoons verboden tijdens de werkuren.”

Snappen de spelers niet dat je bij wijze van spreken moet sterven voor United als je er speelt?

Tim Wielandt

“Door zijn twee fenomenale Champions League-campagnes met Ajax heeft Ten Hag respect afgedwongen. Alleen is hij nog niet een gevestigde naam zoals Louis van Gaal. Bij hem zouden de kuren van Ronaldo niet gepakt hebben, hoor.”


“Ook rond de aankopen hangen twijfels. Malacia en Martinez komen uit de Eredivisie en Christian Eriksen heeft een vergelijkbaar profiel als dat van Bruno Fernandes. Plots is Anthony Martial weer de grote hoop in de spits…”


“Er moeten zeker nog twee à drie serieuze versterkingen bij. Zeker achteraan, want de defensie was vorig seizoen een ramp.”


“Het grootste manco was toen evenwel dat de spelers gewoon hun best niet leken te doen. Snappen ze niet dat je bij wijze van spreken moet sterven voor United als je er speelt? Zoals mannen als Roy Keane, Paul Scholes en Gary Neville dat iedere week deden. Er lopen momenteel nog te veel vedetten met een verkeerde mentaliteit rond.”

Komt het nog goed tussen Ronaldo en Manchester United?