Ga naar de inhoud

Kris Meertens: "De Belgian Lions hebben kansen op het WK verprutst tegen Letland"

 do 30 juni 2022 13:00

Deze week spelen de Belgian Lions hun laatste twee wedstrijden in de eerste fase van de WK-kwalificatie. Donderdag ontvangen ze Slovakije en zondag spelen ze in Servië. Onze basketbalcommentator Kris Meertens schat hun kansen op het WK zeer beperkt in.  

"In Servië zijn we kansloos"

"We gaan sowieso winnen tegen Slovakije, zelfs met een gehavende ploeg", begint Kris Meertens vastberaden. 

 

"Van Rossom is er niet meer bij en ook Mwema en Gillet zijn geblesseerd. Hopelijk is Obasohan goed bij shot en onder de basket is Bako er weer bij, dus tegen Slovakije moet het wel lukken."

 

"Maar in Servië zijn we kansloos", gaat Meertens in één adem verder. "Het NBA- seizoen is afgelopen en Servië kan weer rekenen op z’n sterren."

 

Onder andere het beest van 2m21: Boban Marjanovic, de center van de Dallas Mavericks. Maar ook Jokic van Denver en Bjelica van kampioen Golden State.

 

"Als die NBA-sterren meedoen, dan komt er uiteraard ook veel volk kijken, dus dat zal een gekkenhuis zijn in Belgrado."

Het is opvallend hoe weinig Lions goesting hebben in deze wedstrijden

Kris Meertens, basketbalcommentator

"Het is eigenlijk opvallend hoe weinig Lions, op dit moment, goesting hebben in deze wedstrijden. Er heerst een eindeseizoenstemming en velen kampen met lichte blessures waarmee ze anders wel zouden doorspelen." 


"Doe daar bovenop nog eens het gevoel van: "Het heeft toch geen zin meer, we hebben het verprutst tegen Letland”. Dan is het jammer dat iemand als Van Rossom, die toch de leider is van deze Lions en die wil spelen, niet mag spelen." 

Boban Marjanovic van de Dallas Mavericks
Boban Marjanovic van de Dallas Mavericks

"Misschien nog een waterkans(je)"

Eind augustus begint de tweede fase van het WK-kwalificatietornooi. Dan nemen de Lions het op tegen Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië. "Hadden we van Letland gewonnen, dan begonnen we al met meer punten aan die fase."

 

"Maar misschien is er nog een waterkansje", lacht Kris. "In augustus zullen de NBA-sterren van Turkije en Griekenland er nog wel bij zijn. Maar in de volgende window, in november, zijn die al in Amerika." 

 

Als we dan wat geluk hebben bij de loting is dit volgens onze basketbalcommentator het ideale scenario: "We beginnen met een thuismatch tegen Turkije en dan uit in Groot-Brittannië. Griekenland moeten we proberen te vermijden want met Giannis Antetokounmpo zijn die onklopbaar. Maar het zou wel leuk zin om hem eens aan het werk te zien in België."

 

"Sowieso moet je dan je thuismatchen winnen, maar je zal ook op verplaatsing eens een stunt moeten uithalen. En tegen Griekenland of Turkije is dat niet evident, dus de kans op kwalificatie is klein?"

Giannis Antetokounmpo van de Milwaukee Bucks
Giannis Antetokounmpo van de Milwaukee Bucks

"We hebben het 2 keer weggegooid"

"Het is jammer, want we waren zo goed begonnen", zucht Kris Meertens. "Gewonnen in Slovakije en dan die onverwachte thuisoverwinning tegen Servië. Dat was eigenlijk de afscheidsmatch van Sam Van Rossom, die toen FAN-TAS-TISCH speelde."


"Dan hebben we het eigenlijk twee keer weggegooid.  De kansen zijn heel veel
geslonken door die domme thuisnederlaag tegen Letland. Maar ook In Letland hadden we moeten winnen. Daar was het op het eind van de match een beetje zoals met de 3x3. Niet cool genoeg en het niet kunnen afmaken."

 

"Onze grote man, Bako, was daar niet bij en ook Sam Van Rossom niet. Maar in deze matchen zie je hoe hard Sam zal gemist worden in deze campagne, maar uiteraard ook op langere termijn."

1e voorronde

programma groep A  
Slovakije België 57-83 verslag
België Servië 73-69 verslag
België Letland 65-66 verslag
Letland België 68-63 verslag
België Slovakije 102-59 verslag
Servië België 73-74 verslag
stand in groep A
    M W V +/- ptn
1. Letland 6 5 1 +53 11
2. België 6 4 2 +68 10
3. Servië 6 3 3 +9 9
4. Slovakije 6 0 6 -130 6

De top 3 stoot door naar de tweede kwalificatieronde. De resultaten van de 1e ronde worden meegenomen naar de 2e groepsfase, waarin 12 Europese landen zich kunnen plaatsen voor het WK.

Gerelateerd: