Ga naar de inhoud

Schotse scheidsrechter komt uit de kast: "We moeten het klimaat veranderen"

 do 2 juni 2022 14:39
Craig Napier wil een rolmodel zijn op het voetbalveld.

Na de Engelse profvoetballer Jake Daniels is ook de Schotse scheidsrechter Craig Napier openlijk uitgekomen voor zijn homoseksualiteit. "Bij voetbal voel je nog altijd een barrière. Daarom zijn er rolmodellen op het veld nodig", zegt hij.

In een video, die de Schotse voetbalbond online heeft gezet, vertelt Napier dat hij het "klimaat" binnen het Schotse voetbal wil veranderen. 

 

Napier, die afgelopen seizoen tien wedstrijden leidde in de Schotse hoogste klasse, is de eerste man die uit de kast komt in het Schotse voetbal sinds Justin Fashanu, die in de jaren 90 onder meer voor Hearts speelde. 

 

"We moeten het klimaat veranderen zodat mensen echt voelen dat ze zichzelf kunnen zijn en gelukkig en comfortabel kunnen leven. Dat moeten we laten doorsijpelen in het voetbal", zegt hij.

 

Naast Napier maakte ook collega-scheidsrechter Lloyd Wilson bekend homo te zijn. Hij is aan de slag in de lagere reeksen van het Schotse voetbal en getuigt in een video op een YouTube-kanaal over mentale gezondheid dat hij "een verschrikkelijke weg" heeft afgelegd. 

 

"Gedurende zeventien jaar heb ik in een leugen geleefd. Ik leefde zoals ik dacht dat mensen mij wilden zien leven. En voetbal speelde daar een bepalende rol bij."

Gedurende zeventien jaar heb ik in een leugen geleefd. Ik leefde zoals ik dacht dat mensen mij wilden zien leven.

Scheidsrechters of spelers die openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen, blijven een uitzondering in het voetbal. Zo was Jake Daniels, spits bij Blackpool, vorige maand de eerste speler in het Britse voetbal die zich uitte als homo sinds Fashanu. 

 

De 17-jarige zei inspiratie te hebben gehaald bij andere sporters als Adelaide-verdediger Josh Cavallo en olympisch kampioen schoonspringen Tom Daley. Ook Craig Napier keek naar die voorbeelden op.

 

"Ik had nooit gedacht dat ik dit zou doen. Het was een moeilijke weg om tot hier te raken", vertelt hij. "Maar de laatste jaren is het gemakkelijker geworden. Het is belangrijk dat mensen als ik dit willen doen."

 

"Ik was zo geïnspireerd door Tom Daley, maar het gaf me niet genoeg vertrouwen om het zelf te doen. Ik dacht: duiken is niet hetzelfde als voetbal. In voetbal is er een hogere barrière. Daarom zijn er rolmodellen nodig op het veld."

 

"Mijn boodschap is: het heeft geen zin om je te verstoppen. Je moet je tijd niet verspillen, maar je moet je leven leiden zoals je zelf wil."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: