Ga naar de inhoud

Een kweekvijver voor toptalent: deze grote namen stonden ooit op de KDB Cup

 do 8 juni 2023 19:26
Ansu Fati, Jérémy Doku en Jamal Musiala zijn maar enkele namen die ooit op de KDB Cup stonden.

Topscouts kennen de weg naar Drongen ondertussen blindelings. Ieder jaar passeren de grootste toptalenten op de Kevin De Bruyne Cup. Het lijstje deelnemers dat zijn profdebuut maakte, is stilaan indrukwekkend. Een overzicht.

De KDB Cup is een internationaal jeugdtoernooi voor spelertjes onder 15 jaar, waar Kevin De Bruyne zijn naam aan verbindt. Dit weekend staat de zesde editie op het programma. De finale is zondag live te volgen op Sporza.be.

De Belgen: goudhaantjes van topclubs

Jérémy Doku (2017)

In 2017 was zijn talent al overduidelijk. Tijdens de tweede editie van de KDB Cup maakte ene Jérémy Doku furore bij Anderlecht. De finale tegen Barcelona ging verloren, maar de pijlsnelle aanvaller kroonde zich wel tot topschutter.

 

Zes jaar later speelt Doku bij Rennes en heeft hij twaalf caps voor de Rode Duivels achter zijn naam staan. De Franse topclub betaalde 26 miljoen euro aan Anderlecht. Op het einde van dit seizoen vond Doku plots zijn bloedvorm terug.

Romeo Lavia (2019)

Schitteren op de KDB Cup kan soms ook een vloek zijn. Zo gooide Romeo Lavia in 2019 hoge ogen bij Anderlecht. Iets wat Pep Guardiola – die een beleefdheidsbezoekje bracht aan het jeugdtoernooi van zijn poulain – niet ontgaan was.

 

Lavia verdween zo in het notitieboekje van de Spaanse topcoach. En vertrok een jaar later op voorspraak van Guardiola ook effectief naar Manchester. Bij paars-wit is er toen stevig gevloekt.

De gewaagde keuze van Lavia was een voltreffer. Hij kreeg bij City voorzichtig wat kansen bij de A-ploeg en trok vervolgens voor 14 miljoen euro naar Southampton, waar hij zich bij een zwakke ploeg ontpopte tot revelatie.

 

Op de slotdag van de zomermercato bracht Chelsea al een paniekbod van 58 miljoen euro uit op de Belg, die in de vorige interlandperiode debuteerde voor de Rode Duivels. Na de degradatie van Southampton zullen de topclubs vechten om zijn diensten.

Charles De Ketelaere (2016)

Hij was er naar verluidt het hart van in. Zes jaar geleden maakte Charles De Ketelaere zich op om deel te nemen aan de KDB Cup, maar door een blessure tijdens de opwarming moest het voormalige goudhaantje van Club het toernooi vanop de bank volgen.

Met Club Brugge schitterde de aanvaller al in de Champions League en bij de Rode Duivels. Alleen draaide zijn transfer naar AC Milan – de duurste uitgaande ooit in België - voorlopig niet uit zoals gedacht. Hij kon in zijn debuutseizoen geen enkele keer scoren.

Maarten Vandevoordt (2017)

"Elke wedstrijd was een uitdaging. Je leert er heel veel van bij." In 2017 was Maarten Vandevoordt vol lof over de KDB Cup. De doelman had in Drongen indruk gemaakt met Racing Genk.

 

Straf: twee jaar later stond Vandevoordt al onder de lat in de Champions League. Hij kroonde zich tegen Napoli tot jongste keeper ooit op het kampioenenbal. Vooral dit seizoen zette hij opnieuw een stap vooruit en pakte hij bijna de landstitel met Genk.

 

Vandevoordt trekt in 2024 naar de Duitse topclub RB Leipzig.

Ignace Van der Brempt (2017)

Het was zijn eerste keer in blauw-zwart. Op de KDB Cup debuteerde Ignace Van der Brempt in 2017 voor Club Brugge na zijn overstap van KV Mechelen. Amper twee jaar later volgde al een eerste optreden voor de hoofdmacht van de landskampioen.

 

Twee seizoenen geleden maakte de flankspeler een transfer naar talentenfabriek RB Salzburg, waar hij wel nog geen titularis is. Naast een Belgische titel zette Van der Brempt wel ook twee Oostenrijkse op zijn palmares.

Zeno Debast (2018)

KDB Cup-winnaar met Anderlecht in 2018, nu sterkhouder van paars-wit. Zeno Debast toonde zijn talent al in Drongen en bevestigde in de jaren die volgden. De verdediger was een zeldzaam lichtpunt in het Lotto Park en mag straks dromen van een toptransfer.

Ook zij speelden ooit op de KDB Cup

Senne Lammens (Club Brugge), Thomas Van den Keybus (Club Brugge), Daan Dierckx (Parma), Tibo Persyn (Internazionale), Matisse Samoise (KAA Gent), Luca Oyen (Genk), Marco Kana (Anderlecht), Killian Sardella (Anderlecht), Anouar Ait El Hadj (Anderlecht), Pierre Dwomoh (Antwerp), Mario Stroeykens (Anderlecht), Niklo Dailly (Mechelen), Romeo Vermant (Club Brugge), Johan Bakayoko, Bilal El Khanouss.

De buitenlanders: grote namen Barça en Bayern

Goncalo Ramos (2016)

De KDB Cup was zijn eerste internationale toernooi. En enkele jaren later schitterde Goncalo Ramos met Portugal op het WK én in de Champions League met Benfica. De talentvolle spits kan de aanbiedingen van Europese topclubs niet meer op één hand tellen.

Ansu Fati (2016)

Een parel uit de allereerste editie. In 2016 was Ansu Fati amper 14 jaar toen hij met Barcelona naar de KDB Cup afzakte. Zou hij toen durven dromen hebben dat hij zó stormachtig naar de top zou doorstomen?

 

De aanvaller brak bij Barça bijna alle records: jongste doelpuntenmaker voor Barcelona in La Liga en de Champions League en ook jongste schutter voor de Spaanse nationale ploeg. Kende het voorbije jaar alweer heel wat blessureleed, maar in Camp Nou kunnen ze niet wachten tot hij weer volledig fit is.

Jamal Musiala (2017)

Het is een foto die de fans van Chelsea liever niet terug zullen zien. In 2017 kwam Jamal Musiala nog uit voor de Engelse topclub op de KDB Cup. Later zou hij terugkeren naar zijn thuisland om een contract te tekenen bij Bayern München, dat hem een beter plan voorlegde.

Met succes. Musiala behoort momenteel tot de grootste talenten ter wereld. Hij schoot al 31 keer raak voor de Rekordmeister en scoorde recent nog de kampioensgoal tegen Keulen. Zijn transferwaarde: 110 miljoen euro.

Gavi (2019)

Smaakmaker op de KDB Cup in 2019, nu synoniem voor absoluut toptalent in het wereldvoetbal. Gavi liet enkele jaren geleden al flitsen van zijn enorme klasse zien in Drongen en deed dat de voorbije maanden meermaals bij Barcelona en de Spaanse nationale ploeg.

 

Het brede publiek ontdekte hem vooral in de "Final Four" van de Nations League. Daar werd hij de jongste international ooit bij Spanje.

Myron Boadu (2016)

De "Gouden Generatie" van AZ maakte in 2016 zijn opwachting op de KDB Cup. Maar liefst vier spelers van toen behoorden op een bepaald moment allemaal tot de A-selectie. Myron Boadu was zonder twijfel de meest ronkende naam.

 

De spits scoorde aan de lopende band voor het eerste elftal in Alkmaar en versierde een transfer naar AS Monaco, dat 15 miljoen voor hem betaalde. In het Prinsdom verloopt het iets stroever. Boadu kwam dit seizoen onder Clement maar 16 keer in actie.

Noni Madueke (2016)

De eerste editie van de KDB Cup bleek een broeihaard van talent. Ook Noni Madueke schitterde in 2016 op de velden van Drongen. Al was dat toen wel nog bij Tottenham Hotspur.

 

Nadien maakte de flankaanvaller het mooie weer bij PSV, wat hem een absolute toptransfer naar Chelsea opleverde in de winter. De club uit Londen telde maar liefst 25 miljoen euro voor hem neer.

Ook zij speelden ooit op de KDB Cup

Eric Garcia (Barcelona), Anthony Gordon (Everton), Ilaix Moriba (RB Leipzig), Konrad de la Fuente (Marseille), Andreas Söndergaard (Wolves), Isaac Lihadji (Lille), Tomas Tavares (Basel) en Umaro Embaló (Benfica).

Met dank aan de organisatie van de KDB Cup voor de research en foto's.