Demi Vollering is de sterkste in de sprint na zware openingsrit in het Baskenland

Demi Vollering heeft de leiderstrui in de Ronde van het Baskenland gegrepen. Na een loodzware openingsetappe rekende de kopvrouw van SD Worx in de sprint af met Pauliena Rooijakkers (Canyon-SRAM) en Kristen Faulkner (BikeExchange-Jayco).

De koers brak volledig open in de afdaling van de Herrera, waar een elitegroepje van 4 rensters het grote pak favorieten achter zich liet. De Nederlandse Demi Vollering kreeg het gezelschap van ploeggenote Ashleigh Moolman, landgenote Lucinda Brand (Trek-Segafredo) en Elise Chabbey (Canyon-SRAM).

 

Het kwartet probeerde bergen te verzetten, maar slaagde er niet in om uit de greep van het peloton te blijven. Op 20 km van de streep zorgde de hergroepering voor wanorde, waar Kristen Faulkner handig gebruik van maakte om de sprong te wagen.

 

Vollering kreeg met Pauliena Rooijakkers opnieuw Nederlands gezelschap in de achtervolging. Het podium lag al vast, de slotklim richting finish in Labastida maakte het de rensters nog erg lastig.

 

Demi Vollering verteerde de korte strook met een hellingspercentage van 20% het best en sprintte de concurrentie uit het wiel. De Nederlandse pakt zo de leiderstrui, voor haar landgenote. Faulkner moest een tweetal seconden prijsgeven. 

Het algemene klassement:

1  Demi Vollering (Ned) Team SD Worx 2:55:17
2  Pauliena Rooijakkers (Ned) Canyon//SRAM Racing + 0"
3  Kristen Faulkner (VS) Team BikeExchange - Jayco + 2"
4  Liane Lippert (Dui) Team DSM + 41"
5  Ane Santesteban (Spa) Team BikeExchange - Jayco z.t.
6  Ashleigh Moolman (Z-Af) Team SD Worx z.t.
7 Amanda Spratt (Aus)                    Team BikeExchange - Jayco           
z.t.
8  Elise Chabbey (Zwi) Canyon//SRAM Racing z.t.
9  Alena Amialiusik (W-Ru) Canyon//SRAM Racing z.t.
10  Niamh Fisher-Black (N-Zl)  Team SD Worx z.t.