Ga naar de inhoud

Britse regering wil haar grip op Premier League-clubs verstevigen

 ma 25 april 2022 14:38
De overname van Newcastle deed heel wat Britse wenkbrauwen fronsen.

De Britse regering wil door middel van een versterkt regelgevingsysteem meer controle krijgen over het doen en laten van de Premier League-clubs. De Engelse clubs willen meewerken, maar blijven ervan overtuigd dat een externe toezichthouder niet nodig is.

De Britse regering liep het voorbije jaar meermaals achter de feiten aan, met name bij de mislukte invoering van de Super League, de overname van Newcastle United door een Saoedisch staatsfonds en de financiële problemen bij tweedeklasser Derby County.

 

De regering wil korter op de bal spelen door een nieuwe autoriteit op te richten, die de clubs die (financiële) regels overtreden, moet kunnen straffen. De nieuwe toezichthouder moet ook kunnen beslissen over overnames van clubs.

 

In een statement gaf de Premier League aan te begrijpen dat er nood is aan hervorming. De clubs blijven er wel van overtuigd dat een externe toezichthouder niet nodig is.

 

Fans zouden ook meer inspraak krijgen bij de teams. Ze zullen in het nieuwe systeem beslissingsrecht krijgen in zaken zoals het stadion, de uitrusting en het clublogo. 

 

De clubs benadrukken in hun gezamenlijk statement dat er de voorbije maanden hard gewerkt werd om maatregelen voor te stellen die de inbreng van supporters moeten verhogen. De Premier League wil voor het seizoen 2022-2023 een gedetailleerd plan naar buiten brengen.

Gerelateerd: