Statistisch wees alles in de richting van Anderlecht. Toch won KAA Gent gisteren ondanks eerdere strafschoppentrauma’s de beslissende penaltyreeks om de Beker. Geluk? Allerminst. Achter de zege gaan een aantal boeiende elementen schuil.
Flashback naar 2 februari 2022.
In de heenmatch van de halve finales tegen Club Brugge laat Julien De Sart vanaf 11 meter een unieke kans liggen om de gelijkmaker te scoren. Dramatisch getrapt, zonder enige overtuiging.
Pas twee maanden later volgt een nieuwe strafschop voor KAA Gent. Gisteren dus. De eerste in de cruciale penaltyreeks tegen Anderlecht. Diezelfde De Sart trapt nu onhoudbaar in de winkelhaak. "Zelfs drie keepers hadden die niet gestopt", loofde zijn trainer.
U weet wie uiteindelijk aan het langste eind trok.
Zeker gezien de penaltyreputatie van beide ploegen dit seizoen toch een enorme verrassing. De Buffalo’s sleepten al het hele jaar een strafschoppentrauma met zich mee: voor gisteren amper 4 van de 9 stuks gescoord - op school ben je dan gebuisd. Onder meer Vadis Odjidja, Roman Bezoes en Julien De Sart faalden.
Daartegenover stonden de indrukwekkende cijfers van Anderlecht vanaf de stip: 10 gescoord (6x Refaelov, 3x Gomez en 1x Raman) en amper eentje gemist.
Tactisch en mentaal schaafwerk
En tóch won KAA Gent dus.
Want achteraf bleek dat niet enkel De Sart er alles aan had gedaan om het penaltyspook van zich af te schudden.
“Nadat we enkele maanden geleden zo vaak strafschoppen gemist hadden, zijn we er veel op blijven oefenen”, onthulde trainer Hein Vanhaezebrouck. “Het was ook een geluk dat we Europees overwinterden. Zo konden we er nog vaker aan werken met het oog op de knock-outfase.”
De coach schaafde hard aan de specifieke techniek bij zijn spelersgroep. “We hebben tips meegegeven en bij iedereen individueel gezocht naar de beste manier om te trappen. Voor de ene was dat met een korte en trage aanloop, bij de andere door te wachten op de keeper. Ik vond het geweldig om zien hoe ze daarin geëvolueerd zijn.”
Volgens mij had Anderlecht exact dezelfde tips meegekregen als wij. Ze deden exact hetzelfde - grappig om te zien.
Daarnaast bereidde de technische staf van KAA Gent de spelersgroep ook mentaal voor op strafschoppen.
In de aanloop gaf psycholoog Eva Maenhout een uiteenzetting over de succesfactoren bij een penaltyreeks. Gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de Noorse specialist Geir Jordet, die in 2017 een belangrijke rol had in de bekerwinst van Zulte Waregem na strafschoppen.
Gent haalde dezelfde trucjes nog eens boven. Bijvoorbeeld door zeer uitbundig te juichen bij een omgezette strafschop en zo een gevoel van onoverwinnelijkheid uit te stralen.
Al moest aanvoerder Vadis Odjidja eens hartelijk lachen toen hij vertelde over de aanpak. “Want volgens mij had Anderlecht exact dezelfde tips meegekregen”, grijnsde hij. “Ze deden identiek hetzelfde als wij. Het was eigenlijk grappig om te zien.”
Vergeten strafschoppenexpert in doel
Maar de Buffalo’s hadden nog een extra geheim wapen achter de hand: doelman Davy Roef. Een vergeten strafschoppenexpert.
Van de 25 penalty’s die hij in zijn profcarrière in de ogen keek, stopte Roef er maar liefst 8. Een indrukwekkend gemiddelde - veel straffer dan dat van collega Hendrik Van Crombrugge (6 op 45).
De sterke cijfers zorgden voor vertrouwen bij Roef. “Het was lang geleden dat ik in een wedstrijd nog eens een penalty moest stoppen (van 2020, red.), maar ik wist dat ik goeie statistieken kan voorleggen. Dat sterkte mij.”
Net als het gemaakte huiswerk. “Eerder op de week hadden we uitvoerig de strafschoppen van Anderlecht geanalyseerd", vertelde Roef nog.
"Cullen had al zijn laatste penalty’s in die ene hoek getrapt - ik besloot er vol voor te gaan. En ik wist ook dat Murillo altijd lang wacht tot de doelman een hoek kiest. Al moet je toch nog altijd een beetje geluk hebben.”
Rekening houdend met alle bovenstaande elementen heeft KAA Gent dat wel zélf afgedwongen.