Ga naar de inhoud

Racet Max Verstappen met een Porsche? En koopt Audi zich in bij McLaren?

 di 5 april 2022 08:56
Max Verstappen
Wordt Max Verstappen vanaf 2026 het uithangbord van Porsche?

Deze week komt er meer dan waarschijnlijk groot nieuws aan in de Formule 1. De Duitse luxemerken Audi en Porsche zullen hun (r)entree aankondigen in de koningsklasse van de autosport. En niet bij de kleinste teams.

Red Bull-Porsche?

Later van de week zitten de bazen van de Volkswagengroep samen over hun Formule 1-plannen. Volgens insiders zullen ze het licht op groen zetten voor Audi en Porsche, twee topmerken van het Duitse concern.

 

Volgens de geruchten gaat Porsche met niemand minder dan Red Bull in zee. Vanaf 2026 wil het merk motoren leveren aan het team van wereldkampioen Max Verstappen. 

 

Dan pas? Ja, omdat de Formule 1 tot en met 2025 met de huidige motoren racet. In 2026 mogen de fabrikanten weer met gloednieuwe machines op de proppen komen.

 

Het sein voor Porsche om in te stappen bij Red Bull, dat in de rallysport al succesvol samenwerkte met moederbedrijf Volkswagen.

 

Het team van Max Verstappen reed vorig seizoen een laatste keer met Honda als officiële leverancier. De komende jaren werkt het in eigen beheer aan de (Honda)motor.

Volkswagen
Een Volkswagen-Red Bull in de Dakar-rally. Carlos Sainz sr. was een van de rijders.

McLaren-Audi?

Audi zou zich dan weer inkopen bij het McLaren-team van de jonge kopman Lando Norris.

 

Het merk met de vier ringen zou daar 500 miljoen euro voor veil hebben. Veel geld, maar nog altijd goedkoper dan zelf een Formule 1-team uit de grond te stampen.

 

Vorig jaar ontkende McLaren de geruchten dat Audi het merk zou overnemen. Chef sport Zak Brown erkende wel dat er gesprekken werden gevoerd met de Volkswagengroep.

 

Via Andreas Seidl? De Duitse teambaas van McLaren werkte eerder voor... Volkswagen.

 

Audi zou voor het eerst te zien zijn in de Formule 1. Het Duitse merk heeft een verleden in zowat elke klasse van de autosport, maar niet in de koningsklasse.

Audi
In Le Mans heeft Audi al eerder succes geboekt.

Knoopt Porsche aan met de successen uit de jaren 80?

Porsche heeft wel een verleden in de Formule 1. In de beginjaren stonden regelmatig auto's van het Duitse merk aan de start.

 

Veel succes oogstte Porsche toen niet. Eén keer kon het een grand prix op zijn naam schrijven. In 1962 won de Amerikaan Dan Gurney de race in Frankrijk met een Porsche.

 

In de jaren 80 boekte Porsche meer overwinningen als motorleverancier van McLaren. De legendarische rijders Alain Prost en Niki Lauda stapelden de zeges op met de krachtbron uit Stuttgart. 

 

Zowel in 1984 als in 1985 eindigde de renstal helemaal bovenaan met een V6 van Porsche onder de motorkap. In 1986 en 1987 was enkel de Williams-Honda (veel) sterker als team.

 

Breit Porsche over enkele jaren een vervolg aan die successen onder de vleugels van Red Bull? Daar beslist de Volkswagengroep later deze week over.

Niki Lauda
Een iconisch beeld uit de jaren 80: Niki Lauda in een McLaren, aangedreven door een Porsche-motor.
Lees ook: