Spring naar de inhoud

Bondsdokter na "alarmteken" bij Sonny Colbrelli: "Wat hij nu wil, is niet belangrijk"

Bondsdokter na "alarmteken" bij Sonny Colbrelli: "Wat hij nu wil, is niet belangrijk"
 di 22 maart 2022 19:56

De hartproblemen die gisteren Sonny Colbrelli troffen, worden onderzocht door zijn begeleidende artsen. Bondsdokter Kris Van der Mieren spreekt zich niet in detail uit over dit individuele geval, maar benadrukt nogmaals dat sporters na een infectie of ziekte "sporthygiëne" moeten respecteren.

Sonny Colbrelli zakte gisteren na de sprint in de Ronde van Catalonië in elkaar. Kris Van der Mieren, sportarts en dokter bij de Belgische Wielerbond, probeert vanop afstand te duiden wat er gebeurd zou kunnen zijn.

 

"Ik ken de details rond Colbrelli uiteraard niet, maar er was wel plots bewustzijnsverlies na een inspanning. En dat is altijd een alarmteken", legt de bondsdokter uit.

 

"Je verliest niet zomaar je bewustzijn na een inspanning. Er is dus een onderliggende oorzaak. Dat zijn dikwijls hartritmestoornissen."

 

"Die stoornissen kunnen door veel factoren veroorzaakt worden: aangeboren of verworven afwijkingen, een verminderde doorbloeding of een hartspierontsteking."

 

"Dat laatste kan nog eens voorvallen en misschien heb je de volgende keer als patiënt minder geluk. Je moet dit dus met zekerheid beschouwen als een alarmteken."

 

Van der Mieren spreekt zich niet uit over het vermoeden dat een recente coronabesmetting en bronchitis aan de basis kunnen liggen van Colbrelli's hartprobleem, maar acht de eerste reactie van de Italiaan - "Ik denk al aan mijn terugkeer" - onrealistisch.

 

"Wat hij nu wil, is niet belangrijk. Wél wat de artsen beslissen. Natuurlijk wil hij snel weer op zijn fiets en wil hij schitteren in de klassiekers, maar dat is niet aan de orde. De verantwoordelijkheid ligt bij de artsen die hem begeleiden."

Ik ken de details rond Colbrelli uiteraard niet, maar er was wel plots bewustzijnsverlies na een inspanning. En dat is altijd een alarmteken.

Kris Van der Mieren

"We willen sport niet stigmatiseren"

De bondsdokter ziet niet meteen een veelvoud aan dergelijke gevallen in zijn praktijk sinds de uitbraak van de coronapandemie, maar wil "het oude verhaal" wel voortdurend benadrukken.

 

"We willen sport niet stigmatiseren. Iemand die sport, leeft statistisch gezien langer en beter."

 

"Sporten moet, maar je moet ook rekening houden met bepaalde factoren. We mogen dus luidop praten over sporthygiëne."

Lees ook: