Ga naar de inhoud

Ballon d'Or ondergaat drastische make-over: winnaar niet langer gekozen op basis van kalenderjaar

 vr 11 maart 2022 13:21

Geen Ballon d'Or zonder discussie. Zeker de meest recente uitgave van de prestigieuze voetbalprijs beroerde de gemoederen. De organisatie grijpt nu drastisch in met vier nieuwe regels. De belangrijkste: toekomstige laureaten worden verkozen op basis van een seizoen en niet langer een kalenderjaar. Goed nieuws voor de Belgen?

Geen Robert Lewandowski, wel Lionel Messi. Zelden deed de verkiezing van de Ballon d'Or meer stof opwaaien dan de meest recente. Het zorgde ervoor dat de formule van de voetbalprijs onder een vergrootglas kwam te liggen.

 

Ook organisator France Football stelde zijn eigen prijs in vraag en komt nu met een drastische hervorming van vier regels.

 

De meest ingrijpende is dat de Ballon d'Or nu zal worden uitgereikt op basis van een seizoen en niet langer een kalenderjaar. In september of oktober zal de volgende laureaat dus worden gekozen op basis van het seizoen 2021-2022.

 

"Dit is een kans om een nieuw elan te geven. Met een duidelijker concept", zegt Pascal Ferré, hoofdredacteur van France Football.

 

De hervorming komt er in een jaar waarin de kalender flink overhoop wordt gehaald door het WK in Qatar. Dat vindt in november en december plaats, en niet zoals gebruikelijk in de zomermaanden. Uitblinkers op het WK zullen dus pas kunnen worden beloond op de Ballon d'Or 2023.

 

Een tweede reglementswijziging is dat de lijst met kanshebbers nu niet alleen wordt opgesteld door journalisten van France Football. Dat selecte gezelschap wordt aangevuld met ambassadeurs (zoals Didier Drogba) en enkele stemgerechtigden die zich tijdens de vorige verkiezing het meest secuur toonden.

Ridicule stemmen uit Verweghistan

Een andere hervorming is het beperken van het aantal stemgerechtigden. De jury zal nog altijd bestaan uit journalisten, één per land, maar alleen de top 100 van de FIFA-ranking krijgt een vertegenwoordiger (tegen 170 vroeger). Voor de vrouwelijke Ballon d'Or mogen 50 journalisten stemmen.

 

Het gebeurde namelijk weleens dat een stemgerechtige uit Verweghistan hoopte op 5 seconds of fame door een compleet ridicuul stemformulier in te dienen.

 

Tot slot krijgt het winnen van collectieve prijzen minder gewicht en moet de klemtoon meer liggen op "individuele prestaties". Ook mogen de stemgerechtigden geen rekening meer houden met het geheel van de carrière van de speler.

 

Zo wil France Football vermijden dat er opnieuw kritiek losbarst zoals na de overwinning van Lionel Messi in 2021. De Argentijn werd toen verrassend voor de zevende keer verkozen tot Ballon d'Or terwijl de meeste waarnemers de Pool Robert Lewandowski naar voren hadden geschoven als grootste kandidaat-winnaar. 

Lees ook: