Waarom haalde Messi het voor Lewandowski? "Er wordt gestemd op flitsen en carrière"

  "Deze prijs is een grap geworden", "Mijn keuze is Benzema", "Schandalige keuze". De internationale reacties op de  Ballon d'Or liegen er niet om. De zege van Lionel Messi blijft niet onbesproken. "Over 20 jaar praten mensen nog over Messi en niet over Lewandowski. Dat speelt mee", zegt analist Wim De Coninck.

  "Een slechte grap"

  In Duitsland - waar Robert Lewandoski speelt - noemt sensatiekrant Bild de keuze voor Lionel Messi  "schandalig". La Gazzetta dello Sport schrijft over een "slechte grap". 

   

  "Het is tijd om deze prijs te herevalueren, want het beoordeelt steeds meer een carrière in plaats van een seizoen", vindt de krant uit het land van Jorginho, derde in de stand.

   

  Op Twitter feliciteert Toni Kroos Messi met zijn zevende Gouden Bal, maar niet zonder er aan toe te voegen dat hij zelf voor ploegmaat Benzema zou kiezen.


  Het mag duidelijk zijn: van Twitter tot kranten over Whatsapp-groepen, de keuze voor Lionel Messi is sinds gisterenavond voer voor discussie. Maar voetbal is geen exacte wetenschap. Gelukkig maar. 


  Elke prijs heeft wel regels, dus misschien bieden die een inkijk in de einduitslag.

  Voor wat stemmen ze?

  France Football geeft drie criteria mee aan zijn stemmers.

   

  1. Individuele en collectieve prestaties in het afgelopen jaar (2021)
  2. Talent en Fair Play
  3. Algemene beoordeling van de carrière van de speler.
   

  Is 33 punten verschil veel?

  Het verschil tussen Messi en Lewandowski bedroeg 33 punten. 33 punten: is dat veel of weinig?

   

  France Football, de organisator van de Ballon d'Or, zendt een stemformulier naar 180 journalisten wereldwijd. Een per land. Journalist Frédéric Larsimont van Le Soir mocht namens België kiezen. Aanvoerders en bondscoaches krijgen niet langer een stem om vriendjespolitiek te voorkomen.

   

  Uit een lijst van dertig namen die France Football selecteert , stelt elke stemgerechtigde een top vijf samen. De eerste krijgt zes punten, de tweede vier punten, dan drie punten, twee punten en de nummer vijf krijgt nog een punt. 

   

  Zonder meer details over het stemgedrag valt moeilijk te zeggen of er unanimiteit was over de winnaar. Een blik op de vorige jaren is meerzeggend. In 2020 werd de Ballon d'Or niet uitgereikt. In 2019 was het verschil tussen winnaar Messi en de nummer twee - Virgil van Dijk - maar 7 punten. Nog een kleinere kloof, maar toch is 33 punten in vergelijking met andere jaren ook een klein verschil.

   

  In 2018 was het verschil tussen winnaar Luka Modric en Cristiano Ronaldo 277 punten. In 2017 was het verschil tussen winnaar Ronaldo en Messi 276 punten en in 2016 werd dezelfde tweestrijd beslist met een verschil van 429 punten in het voordeel van Ronaldo.

   

  Ook onder de stemgerechtigde journalisten was er dit jaar dus minder eensgezindheid dan in de meeste voorgaande edities. 

  De Coninck: "Er wordt gestemd op flitsen en carrière"

  Zelf had analist Wim de Coninck de Gouden Bal aan Robert Lewandowski gegeven, maar hij is niet verbaasd dat Messi opnieuw als winnaar uit de bus kwam. 

   

  "Intrinsiek talent en je hele carrière (criteria 2 en 3) spelen in individuele prijzen altijd een grote rol. Mensen stemmen op voetballers die iets op hun eentje kunnen forceren. Ze kijken naar flitsen."

   

  "Messi is intrinsiek de meest getalenteerde van allemaal. Als we over 20 jaar praten over de beste spelers ooit, dan gaat het over Pele, Maradona, Cruijff, Messi. Niet over Lewandowski. Lewandowski is een moderne spits, die het niet alleen doet."

   

  "Een spelerscarrière weegt ook zwaar door, want mensen vergeten wanneer het precies was dat Messi een geniale goal maakte of uitpakte met een fantastische actie." 

   

  Nochtans verwees Messi in zijn dankwoord zelf naar zijn eindzege in de Copa America (criterium 1). Dat was volgens de Argentijn de sleutel tot zijn zevende Gouden Bal. Net dat heeft volgens De Coninck minder gespeeld.

   

  "Zijn voetbal bij PSG en de prijzen met Barcelona (Spaans topschutter en de Copa del Rey) zullen niet doorslaggevend zijn geweest. De Copa America staat voor veel Europeanen toch ver van ons bed."

  "De Bruyne had hoger moeten staan"

  Met Kevin De Bruyne op plaats acht en Romelu Lukaku op plaats twaalf staan ook twee Rode Duivels in de top twintig. Lukaku stond nooit hoger en staat volgens Wim De Coninck op zijn plaats.

   

  "Het had ook een plaats hoger kunnen zijn, want Donnarumma vind ik op plaats tien toch erg hoog staan. Het is terecht dat Lukaku zijn beste notering ooit kreeg. Hij staat volgens mij op zijn plaats achter onder meer Mbappé en Haaland. Bij Chelsea kent hij een moeilijker tweede deel van het seizoen."

   

  "Kevin De Bruyne had van mij wel in de top vijf mogen staan. Ik denk dat Jorghino en Kanté hun plaats voor De Bruyne te danken hebben aan Antonio Rüdiger en aan de vreemde keuzes van Pep Guardiola." 

   

  "Rüdiger elimineerde De Bruyne in de finale van de Champions League. Guardiola deed in die finale tussen Chelsea en City vreemde dingen Met een zege van City was de uitslag van de Ballon d'Or anders geweest."

   

  "Al denk ik niet dat De Bruyne echt bezig is met deze uitslag."