Messi krijgt 7e Ballon d'Or, De Bruyne op 8, Putellas wint bij de vrouwen

  Het geniale boven de goals. Lionel Messi (34) mag een historische 7e Gouden Bal in zijn prijzenkast zetten na een bewogen jaar. De Argentijn troefde sluipschutter Robert Lewandowski af met amper 33 punten. Kevin De Bruyne was de beste Belg op de 8e plek, Romelu Lukaku eindigde als 12e. Bij de vrouwen was de Gouden Bal voor Alexia Putellas van FC Barcelona.

  Zijn nalatenschap in de voetbalgeschiedenis is nog wat groter geworden. Lionel Messi prijkt voor de 7e keer op de erelijst van de Ballon d’Or, de meest begeerde individuele voetbalprijs.

  Meestal was dat zonder discussie, dit jaar allerminst. Het was dan ook een unieke editie door de veelbesproken afgelasting vorig jaar. Zouden de 180 juryleden het kalenderjaar 2020 - met Lewandowski als absolute uitblinker - mee in rekening nemen?

  Kevin De Bruyne vond dat een logische zaak. Maar journalisten zijn nu eenmaal soms tegendraads.

  Bewogen jaar

  Nummer 7 voor Lionel Messi, dus. Na ontegensprekelijk het meest bewogen jaar uit zijn carrière. De recordwinnaar nam in de eerste maanden van 2021 een zwalpend Barcelona quasi in zijn eentje bij de hand. Het was niet genoeg voor een landstitel, wel voor de Spaanse beker.

  In de zomer deed een bovenaardse Messi al zijn ultieme auditie voor de Gouden Bal door Argentinië naar de Copa América te loodsen. De eerste grote prijs met zijn land.

  Nadien volgde een donderslag bij heldere hemel door zijn gedwongen vertrek bij Barça. PSG zag zijn kans schoon om de strafste transfer aller tijden af te ronden. Voorlopig met tegenvallend resultaat: de Argentijn kon nog maar 3 keer scoren - onmessiaanse cijfers.

  Twee jaar geleden dacht ik dat het de laatste keer zou zijn, maar de Copa America winnen was de sleutel.

  Lionel Messi

  De flauwe start in Parijs kon Messi evenwel niet van een 7e Gouden Bal - nu twee meer dan eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo - houden. De Argentijn straalde in het Théâtre du Châtelet.

  "Het is fantastisch om hier opnieuw te staan. Twee jaar geleden dacht ik dat het de laatste keer zou zijn, maar de Copa America winnen was de sleutel", sprak een gelukkige Messi.

  "Ik weet niet hoeveel jaren ik nog voor mij heb, maar ik hoop dat het er nog veel zijn, want ik amuseer me enorm. Ik heb nog heel veel zin om nieuwe doelen te bereiken."

  33 punten verschil

  Wat verderop baalde medefavoriet Robert Lewandowski in zijn piekfijne kostuum. 54 goals in 2021 volstonden voor de Bayern-spits niet om Messi af te troeven. Het verschil in de eindafrekening was 33 punten.

  Vond de jury Lewandowski's recordcijfers in de Bundesliga te vanzelfsprekend? Of was zijn teleurstellend resultaat op het EK met Polen de boosdoener? Het verdict is sowieso hard: opnieuw geen plekje op de erelijst.

  "Jij had de trofee vorig jaar verdiend", sprak Messi troostende woorden. Toen werd er door de coronapandemie geen prijs uitgereikt. "Ik hoop dat France Football (de organisator van de Gouden Bal, red) jou toch een trofee geeft, want dat verdien je."

  Ver van de favorieten eindigden twee Belgen op mooie ereplaatsen. Kevin De Bruyne prijkte op een 8e plek, Romelu Lukaku haalde zijn beste notering ooit met plaats 12.

  Ik hoop dat France Football (de organisator van de Gouden Bal, red.) jou toch een trofee geeft, want dat verdien je.

  Lionel Messi spreekt Robert Lewandowski aan
  De top 10 van de Ballon d'Or
  1. Lionel Messi (Arg) Barcelona/PSG
  2. Robert Lewandowski (Pol) Bayern München
  3. Jorginho (Ita) Chelsea
  4. Karim Benzema (Fra) Real Madrid
  5. N'Golo Kanté (Fra) Chelsea
  6. Cristiano Ronaldo (Por) Juventus/Manchester United
  7. Mohamed Salah (Egy) Liverpool
  8. Kevin De Bruyne Manchester City
  9. Kylian Mbappé (Fra) PSG
  10. Gianluigi Donnarumma (Ita) Milan/PSG

  Alexia Putellas is de laureate bij de vrouwen

  De vrouwelijke evenknie van Lionel Messi is net als de Argentijn gepokt en gemazeld bij FC Barcelona en luistert naar de naam Alexia Putellas.

  De 27-jarige middenvelderster hield haar club aan de treble met 26 doelpunten in 42 wedstrijden en trof ook raak in de Champions League-finale tegen Chelsea. Afgelopen zomer werd ze ook al verkozen tot UEFA Speelster van het Jaar. In het referendum van de Gouden Bal ging ze ploeggenote Jenni Hermoso vooraf.

  "Dit is een heel bijzonder moment", reageerde een geëmotioneerde Putellas. "Ik bedank al mijn ploegmaats bij Barcelona. Dit is een trofee van het collectief."

  Putellas is de 3e naam op de erelijst van de Gouden Bal bij de vrouwen. Ze volgt Ada Hegerberg en Megan Rapinoe op.

  BEKIJK: Gouden Bal voor Lionel Messi en Alexia Putellas

  Lees meer over de Gouden Bal

  spinner
  1. 21 uur 55. De 7e voor Messi. Geen eerste Gouden Bal voor Robert Lewandowski, wel de 7e voor Lionel Messi. De eindzege van Argentinië op de Copa America zal daarin ongetwijfeld een grote rol gespeeld hebben. .
  2. 21 uur 49. Jorginho op 3. Geen Gouden Bal voor Jorginho, de Italiaanse middenvelder van Chelsea moet genoegen nemen met de 3e plaats. Het gaat nu nog tussen Lewandowski en Messi. .
  3. 21 uur 46. Jorginho, Lewandowski of Messi. We naderen stilaan de ontknoping. Met N'Golo Kanté en Karim Benzema kennen we nu ook de nummers 5 en 4. De top 3 in alfabetische volgorde: Jorginho, Lewandowski en Messi. .
  4. 21 uur 36. Weinig verrassend: Gianluigi Donnarumma is de laureaat van de Lev Jasjin-trofee die de Beste Keeper van het Jaar bekroont. De Italiaan was ook de enige doelman in de top 10 van het referendum voor de Gouden Bal. Thibaut Courtois moet vrede nemen met de 8e plaats. .
  5. 21 uur 34. Geen top 3 voor De Bruyne. Kevin De Bruyne is op de 8e plaats geëindigd in het referendum van de Gouden Bal. Daarmee is hij de beste Belg in de uitslag. Romelu Lukaku strandde op de 12e stek. .
  6. 21 uur 20.
  7. 21 uur 19. Gouden Bal bij vrouwen is voor Alexia Putellas. Eén Gouden Bal kennen we al: die bij de vrouwen. Daar is de trofee voor Alexia Putellas, de Spaanse middenveldster van FC Barcelona. Het is nog maar de 3e keer dat een Gouden Bal wordt uitgereikt bij de vrouwen. De 27-jarige Putellas volgt op de erelijst Ada Hegerberg en Megan Rapinoe op. .
  8. 21 uur 08. Mbappé op 9. Kylian Mbappé strandt dit jaar op de 9e plaats in de verkiezing. De spits van PSG doet het net beter dan zijn ploegmaat Gianluigi Donnarumma. De doelman blonk vooral uit op het EK met Italië. .
  9. 21 uur 07. Robert Lewandowski is de Spits van het Jaar. De aanvaller van Bayern München gaat zo al zeker met een trofee naar huis. Al is hij ook een van de favorieten voor de hoofdprijs. .
  10. 20 uur 58.
  11. 20 uur 57.
  12. 20 uur 50. Pedri is beste jonge speler, Doku op 9. De prijs voor de beste speler jonger dan 21 gaat naar Barcelona-ster Pedri. De 19-jarige Spanjaard haalde het voor Jude Bellingham en Jamal Musiala. Pedri werd vorige week ook al uitgeroepen tot Golden Boy. Er stond ook een Belg op de lijst met genomineerden. Jeremy Doku werd 9e. De Rode Duivel van Rennes haalde evenveel stemmen als Giovanni Reyna (Borussia Dortmund). .