Een club in bevroren toestand. Chelsea bibbert nu de Britse overheid ingrijpende sancties heeft ondernomen tegen Roman Abramovitsj. Wat is de impact op de verkoop en sportieve gang van zaken? En zien we straks Romelu Lukaku met een lijnvlucht naar een uitmatch vertrekken? Het antwoord op drie sleutelvragen.
Wat is de impact op de verkoop van Chelsea?
Het "Te Koop"-bordje hangt nog maar een week aan Stamford Bridge, maar daar zijn de eerste problemen al.
Als gevolg van de sancties lijkt Roman Abramovitsj momenteel Chelsea niet te kunnen verkopen.Toch is dat nog steeds een optie. Alleen moet Abramovitsj de verkoop dan wel in handen geven van de Britse overheid. Die wil namelijk de absolute garantie dat niks van de opbrengsten naar Abramovitsj of Rusland zal gaan.
De komende dagen zullen verdere gesprekken plaatsvinden tussen de club en lokale overheid over de verkoop van Chelsea.
Meerdere partijen hebben nog steeds sterke interesse om de jongste Champions League-winnaar over te nemen. Door de sancties kan dat misschien zelfs aan een lagere prijs.
Wat zijn de mogelijke sportieve gevolgen?
Verwacht in de nabije toekomst geen monstertransfers van Chelsea.
Door de geblokkeerde middelen kan Chelsea voorlopig geen nieuwe verbintenissen afsluiten. Dat omvat onder meer de verlenging van contracten.
Meerdere (sleutel)spelers met aflopende overeenkomsten staan dus nog een stap dichter bij de exit. Denk maar aan Antonio Rudiger, Cesar Azpilicueta en Andreas Christensen.
Voorts zijn inkomende en uitgaande transfers evenmin mogelijk. Enkel deals die voor het ingaan van de sancties waren afgesloten, mogen nog nagekomen worden. Chelsea kan dus bijvoorbeeld wel nog de resterende schuld voor de transfer van Romelu Lukaku aan Inter Milan betalen.
Natuurlijk moet er dan wel genoeg geld beschikbaar zijn. Indien de huidige situatie lang zou aanslepen, is het niet ondenkbaar dat Chelsea binnen afzienbare tijd geen liquide middelen meer heeft om lonen en uitstaande transfergelden te betalen.
Een uitzonderingsregel is dat Chelsea nog steeds uitstaande televisiegelden zal ontvangen. Die moeten wel aangewend worden voor essentiële bestedingen zoals de salarissen van personeel.
Welke effecten brengt dit nog met zich mee?
Heel wat hoongelach op sociale media. Enkele bijzondere bepalingen in de sancties zorgen ervoor dat de werking van Chelsea ingrijpend zal veranderen.
Zo is bepaald dat de club niet meer dan 20.000 pond (ongeveer 24.000 euro) mag spenderen aan reiskosten voor uitwedstrijden.
Normaal reist Chelsea zoals andere Europese topclubs naar verre matchen met een privéjet. Maar die kost ongeveer het dubbele van de opgelegde limiet. En daar moeten ook nog eens hotelkosten worden bijgeteld. Met een staf van ongeveer 50 personen loopt dat op tot een flinke som.
Voor wedstrijden in eigen land zijn kosten nog relatief eenvoudig te drukken. Alleen zit Chelsea nog steeds in de Champions League. Straks trekt het naar Lille - een korte trip - maar wat als het in de kwartfinale Real Madrid treft?
Dan moet Chelsea wellicht drastisch in de kosten schrappen. Door minder mensen mee te nemen naar Spanje? Of te kiezen voor een lijnvlucht en goedkoop hotel? We zien Romelu Lukaku niet meteen op een Ryanair-vlucht stappen, maar het zal toch niet zoals gewoonlijk zijn.
Voorts treffen de sancties ook de supporters. Zo zijn er geen dagtickets meer te koop voor thuiswedstrijden van Chelsea. De verkoop van merchandising wordt eveneens volledig aan banden gelegd.
De huidige voorraad spullen mocht nog verkocht worden, maar niet meer aangevuld. In de loop van de dag besloot Chelsea al om zijn fanshops te sluiten.
Pech dus voor wie tijdens een citytrip in Londen een sjaal wou meebrengen van zijn favoriete club.