Wankelt de stoel van Philippe Clement bij Monaco? "Maart wordt cruciaal"

Philippe Clement

Woensdagavond was niet meteen een fijne avond voor de Brugse bekerhartjes. Club Brugge werd met de voetjes op de grond gezet door AA Gent, ex-coach Philippe Clement greep met zijn Monaco naast de finale van de Coupe de France. Sirik Geffray, volger van het Franse voetbal, weet dat de komende weken cruciaal worden voor het lot van Monaco (en Clement). En dan is er ook nog het Russische verhaal.

9 op 21 en geen finale in de beker. Philippe Clement heeft al betere momenten meegemaakt als coach, ook bij Monaco. Of hoe is de perceptie over de 47-jarige coach die tijdens de winterstop Club Brugge inwisselde voor het prinsdom?

 

"Ze zijn ginds best tevreden over zijn werk", weet Eleven Sports-commentator Sirik Geffray. "Ook de spelers mopperen niet over zijn aanpak, maar Monaco mist vooral efficiëntie."

 

"Afgelopen weekend kwam alles samen in de 1-2-nederlaag tegen Reims: Monaco miste kansen, maakte een owngoal en slikte de 1-2 in de 94e minuut."

 

"Ze hebben echt wel een slechte periode achter de rug met 2 op 9 tegen laagvliegers en ook nog de uitschakeling in de beker tegen Nantes."

 

"Oké, Nantes is dit seizoen goed, maar zondag speelt Monaco in de competitie tegen Marseille en op die match zit er echt heel veel druk."

 

"L'Equipe schreef deze week nog dat de crisis om de hoek loert in het prinsdom. Dan weet je genoeg."

 

"Monaco speelt nog 12 matchen in de competitie en 7 affiches zijn tegen teams die boven hen staan in de stand. Maart wordt zwaar en cruciaal: ze spelen tegen Marseille, Braga in de Europa League, Straatsburg, weer Braga en daarna PSG."

 

"Die 5 matchen zullen bepalen of het een goed seizoenseinde wordt of niet. De Europa League kan nu een doel worden, maar de ambitie van de voorzitter was toch de top 3 en de Champions League. Die kloof nog goedmaken, wordt niet evident. Meer nog: het wordt loodzwaar."

L'Equipe schreef deze week nog dat de crisis om de hoek loert in het prinsdom. Dan weet je genoeg.

Sirik Geffray

"Als Clement doelstellingen niet haalt, kan het einde verhaal zijn"

Een ploeg die punten laat liggen, daar verwacht je ergernissen. "Blijkbaar valt het best mee", vertelt de Ligue 1-volger. 

 

"Over het werk van Philippe Clement, over de sfeer en het spel is er geen gejammer, maar als je geen resultaten haalt, is het natuurlijk moeilijk."

 

Sirik Geffray verwacht dat Clement het seizoen kan uitdoen. "Maar als hij de doelstellingen niet haalt, kan het wel einde verhaal zijn. Dat werd ook al bij zijn voorstelling gezegd: het bestuur heeft weinig geduld."

 

Dat geduld wordt dus op de proef gesteld door een gebrek aan efficiëntie, de achilleshiel van dit Monaco. "De kern van Clement is best oké, maar hij heeft door covid en blessures eigenlijk nog niet over zijn volledige selectie kunnen beschikken. Al houden ze daar geen rekening mee in het eindoordeel."

 

"En toch zal Clement zich zijn overstap zeker niet beklagen. Anders zou hij de verkeerde job gekozen hebben, al denk ik wel dat hij er meer van verwacht had."

 

"Als hij zondag verliest, dan verhoogt de druk nog wat meer. Vergeet niet dat de teams voor hen in de stand ook nog op zoek zijn naar die Europese tickets. Ze zullen niet zomaar over Straatsburg, Lens, Nantes en Rijsel springen."

Over het werk van Philippe Clement, over de sfeer en het spel is er geen gejammer, maar als je geen resultaten haalt, is het natuurlijk moeilijk.

Sirik Geffray

Wordt Monaco gestraft door banden met Poetin?

En dan is er ook nog de huidige politieke context. Monaco is in Russische handen en bij de club van Philippe Clement schuiven ze toch wat ongemakkelijk op hun stoel uit vrees voor de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne.

 

Bij Monaco valt er toch ongerustheid op en zijn ze niet zo zeker meer van hun stuk. De Russische eigenaars zouden niet meteen op de Europese radar staan, maar moeten wel sancties vrezen op basis van een Amerikaanse lijst (Putin Accountability Act).

 

De link tussen de bazen van Monaco en Vladimir Poetin zou minder nauw zijn dan die tussen Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj en de Russische president. 

 

Zo is eigenaar Dmitri Rybolovlev al sinds 2010 weg uit Rusland en vergaarde hij een groot deel van zijn fortuin voor Poetin aan de macht kwam, maar bij de club is de sereniteit - zo schreef L'Equipe deze week nog - wat zoek.

 

Vanuit het Franse voetbal komt er voorlopig geen veroordeling, al verscheen Reims zondag wel 5 minuten later aan de aftrap. Ze beweerden evenwel dat dat statement niets te maken had met Monaco als tegenstander.