Ga naar de inhoud

Hartproblemen na corona groot gevaar voor renners: "Wie niet rust, speelt met zijn leven"

 wo 23 februari 2022 17:27
Declercq
Tim Declercq komt dit voorjaar niet meer in actie.

Tim Declercq mag nu al een kruis maken over zijn voorjaar na hartproblemen, mogelijk het gevolg van een coronabesmetting. Ook de "Spion in het peloton" geeft aan dat de schrik op blijvende schade er goed in zit bij de renners. Bondsdokter Kris Van der Mieren vindt het terecht dat de renners en hun entourage op hun hoede zijn.

"Corona is helemaal nog niet van de baan", stelt Kris Van der Mieren meteen. "De laatste dagen en weken heb ik al heel wat signalen gekregen van besmette renners die de nodige problemen hebben. Zelfs met complicaties aan de hartspier."

 

De link met het verhaal van Tim Declercq is dan snel gemaakt. Declercq liep onlangs corona op en moet nu door een ontsteking aan zijn hartzakje een streep trekken door zijn voorjaar.

 

"Er is al heel wat wetenschappelijk materiaal over de invloed van corona. Vooral duursporters lopen gevaar op complicaties aan hun hartspier (myocarditis) of hartzakje (pericarditis)."

 

"Er is zowel op korte als lange termijn gevaar. Als daar een ontsteking zit, kun je hartritmestoornissen krijgen of zelfs hartfalen. Op lange termijn kan er littekenweefsel ontstaan, waardoor je opnieuw hartritmestoornissen of hartfalen kunt krijgen. Je moet daar dus zéér goed mee oppassen."

Ik raad profrenners aan om na een coronabesmetting zich minstens te laten controleren door een sportarts.

Bondsdokter Kris Van der Mieren

"Ploegdokter moet altijd het laatste woord hebben"

Hoewel de link met corona niet altijd 100% bewezen kan worden, zegt dokter Van der Mieren dat het ene perfect met het andere te maken kan hebben. "Corona is typisch een virus dat een voorkeur heeft voor hartspierweefsel."

 

"Ik zou profrenners dan ook aanraden om na een coronabesmetting, voor ze opnieuw zware inspanningen doen, zich minstens door een sportarts te laten controleren. En als het nodig is een extra onderzoek bij een cardioloog."

 

Hoelang moet je als renner dan rusten na een besmetting? "Dat verschilt van situatie tot situatie. Het is niet altijd even duidelijk hoe ernstig de infectie is. Grosso modo mag je enkele weken niet intensief sporten."

 

"Een atleet die die rustperiode niet in acht neemt en die myocarditis of pericarditis heeft, die speelt met zijn leven op lange termijn."

 

Zetten de ploegen hun renners dan niet onder druk om sneller terug te keren? "Ik denk het niet. Bij een ziekte heeft het medische team van een ploeg altijd het laatste woord."

 

"Je moet als arts je verantwoordelijkheid nemen en op je strepen staan. Een collega die dat niet doet, is het niet waard om arts te zijn. Dat is niet verantwoord."

Lees ook: