Ga naar de inhoud

Trotse Belgian Bullets: "Gegokt om op te schuiven, maar helaas"

 za 19 februari 2022 16:40

An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts waren de laatste Belgen die in actie kwamen op de Olympische Winterspelen in Peking. Ze wilden graag een top 10, het werd net de top 15. 

Ze begonnen de dag op 15, klommen na een goede 3e run naar 14, maar vielen na een mindere slotrun weer terug. "Ik was ook al niet 100 procent tevreden over die 3e run", reageerde stuurvrouw Vannieuwenhuyse.

"Maar dat was het risico dat we gezegd hadden dat we gingen nemen. We waren er nog altijd redelijk snel mee. Die vierde run was niet de run waarmee ik wou afsluiten. Laat ons zeggen: we hebben gegokt om plaatsen op te schuiven. Dat heeft helaas niet gebracht wat we wilden."

"Desalniettemin ben ik supertrots op wat we vandaag gedaan hebben. We toonden in de push dat we duidelijk wél 2 dagen na elkaar op niveau kunnen duwen, terwijl alle andere meisjes trager zijn."

"Ik ben ontzettend trots op wat Sara vandaag gedaan heeft. En ook trots dat we hier meedoen en hier op onze plaats zijn. We konden echt wel gaan voor die top 10."

"Het was een moeilijk seizoen, we raakten maar met de hakken over de sloot hier, maar we zijn zeer tevreden met wat we hier getoond hebben."

Sara Aerts legde uit hoe ze hun setting veranderd hadden: "Gisteren ging we op iets dunnere runners, waardoor je stabieler in de baan bent. Vandaag hebben we gekozen voor dikkere runners. Zo heb je iets meer snelheid, maar ben je ook wat onstabieler. We hebben gegokt en een beetje verloren. Al kan je dat niet zeggen. Ik ben gewoon tevreden."

Sara Aerts (38): "Heel mooi om zo te eindigen"

Op haar 38e eindigt het actieve sportverhaal van Aerts, die als zevenkampster op de Zomerspelen in Londen was. In het bobsleeën maakte ze 2 Winterspelen mee. "Ik heb alles gestoken in mijn allerlaatste push en dat was blijkbaar de snelste van de 2 dagen. Ik ben verbaasd, maar dat doet deugd om zo te eindigen."

Vannieuwenhuyse is 30, maar weet nog niet meteen wat de toekomst brengt.  Het kan zijn dat het ook haar laatste race was. "Ik ga dat thuis rustig evalueren. Wat ik nog wil, wat ik nog kan, of het gat dat Sara nalaat op te vullen valt. Op dit moment overheerst de trots en ben ik heel blij dat we dit met ons team hebben kunnen doen - met ook (reserve) Kelly Van Petegem als onmisbare schakel."

"Het financiële speelt een rol, maar ik heb een eigen slee en eigen runners, dus een seizoen is overbrugbaar. Maar het gaat me vooral over kwaliteit. Was het hier niet goed, dan was dit het eindstation. Maar ik denk dat we nog in de mix zitten. Het is nog te vers, ik kan er nog geen uitspraken over doen."

Lees ook: