Ga naar de inhoud

Biatleet Johannes Thingnes Bø verovert op massastart 4e olympische titel in Peking

 vr 18 februari 2022 12:45
Johannes Thingnes Bø domineerde in Peking de biatlon-discipline met 5 medailles, waaronder 4 gouden.

Johannes Thingnes Bø heeft zijn Winterspelen nog wat meer glans gegeven. Na goud in de sprint, de estafette én de gemengde estafette toonde hij zich nu ook de beste in de massastart. De ene zijn dood, is de ander zijn brood:  de Fransman Quentin Fillon-Maillet viel naast het podium en zag zijn 6e medaille op deze Spelen zo in rook opgaan.

De Noorse biatleet Johannes Thingnes Bø heeft zijn vierde gouden medaille gewonnen op de Olympische Winterspelen in China. Hij snelde in het Zhangjiakou National Biathlon Centre naar de titel in de massastart.

 

Thingnes Bø haalde het ondanks vier strafrondes voor de Zweed Martin Ponsiluima (twee missers), tweede op 40 seconden. Zijn landgenoot Vetle Sjaastad Christiansen (drie missers) werd derde op 1 minuut en 12 seconden.   

 

De 28-jarige Noor won eerder al goud in de sprint, de aflossing en de gemengde aflossing en was goed voor brons in de 20 km individueel. Alleen in de achtervolging viel hij, als vijfde, naast het podium.   

 

Zijn vierde gouden medaille betekent ook dat hij zijn Franse rivaal Quentin Fillon-Maillet een beetje naar de schaduw duwt. Die kon zijn 6e medaille op deze Spelen pakken, maar viel naast het podium. 

Op dezelfde troon als "de koning van het biatlon"

Met vier gouden medailles op dezelfde Spelen doet Bø even goed als zijn illustere landgenoot Ole Einar Bjørndalen in 2002. In Salt Lake City zorgde "de koning van het biatlon" voor een clean sweep. Toen stonden er maar vier onderdelen op het programma.   


Bø heeft nu vijf keer olympisch goud (hij won de 20 km in Pyeongchang), twee keer zilver en een keer brons. Bjørndalen doet nog beter met acht gouden, vier zilveren en een bronzen medaille.

Lees ook: