Geen 5e goud voor Røiseland, biatlete Braisaz-Bouchet stormt naar winst op winderige massastart

vr 18 februari 2022 10:10
Braisaz-Bouchet in haar versie van het schilderij van Eugène Delacroix "La Liberté guidant le peuple".

Ook in Peking woelt de wind vandaag. Vooral de biatletes Tiril Eckhoff (2e) en Marte Olsbu Røiseland (3e) zullen dat geweten hebben. In de finale van de massastart moest het Noorse duo - door de felle wind - tot 40 seconden wachten in de schietstand. De Franse Justine Braisaz-Bouchet profiteerde en snelde de Noren voorbij naar haar eerste olympische  gouden medaille.

De Franse biatlete Justine Braisaz-Bouchet heeft op de Olympische Winterspelen goud gewonnen in de afsluitende massastart. In zware omstandigheden gleed Braisaz-Bouchet naar goud.

Ze behaalde zo de mooiste zege uit haar carrière. Braisez-Bouchet had al olympisch brons op haar erelijst na een derde plaats met de estafetteploeg in 2018. Nu mag ze dus een gouden exemplaar in ontvangst nemen.

De 25-jarige Française had aan de finish ruim vijftien seconden voorsprong op de

Noorse Tiril Eckhoff, die eerder goud won in de gemengde aflossing en brons in de achtervolging.

Maar van die soevereiniteit was er in het begin van de race weinig te bespeuren ... Tot de wind de kop opstak.

Het was Eckhoff zelf, die samen met haar landgenote Marte Olsbu Røiseland, de kop van de wedstrijd bepaalde in de openingsakte van de race.

Het één-tweetje van het Noorse duo werd (letterlijk) weggeblazen. Eckhoff en Røiseland werden - door felle wind - zo'n 40 seconden opgehouden in de schietstand. En moesten nadien afrekenen met een stormachtige comeback van Braisaz-Bouchet.

Røiseland sluit haar Spelen zo af met brons. Dat is meteen haar vijfde medaille op deze Winterspelen. Met drie keer goud en twee keer brons blijft de Noorse dé biatlon-veelvraat in Peking.