Ga naar de inhoud

Dopingjager Van Eenoo verklaart groen licht voor Valijeva: "Voorlopig startrecht"

 ma 14 februari 2022 15:24
Kamila Valijeva warmde zich vandaag op voor de olympische korte kür.

Waarom geeft het Internationaal Sporttribunaal TAS de 15-jarige Kamila Valijeva toch toestemming om deel te nemen aan de olympische korte kür? Dopingjager Peter Van Eenoo geeft tekst en uitleg. "Het is belangrijk om te benadrukken dat het geen uitspraak ten gronde is", zegt hij.

Dat Kamila Valijeva, ondanks een positieve dopingtest, morgen toch mag deelnemen aan de korte kür, deed heel wat wenkbrauwen fronsen. Maar het IOC legt zich neer bij de beslissing van het TAS.

 

"Het is belangrijk om te benadrukken dat het geen uitspraak ten gronde is", zegt dopingjager Peter Van Eenoo. "Er wordt dus niet geoordeeld over de dopingplas zelf." 

 

"Er wordt wel gekeken naar een aantal overwegingen, zoals het feit dat Valijeva minderjarig is en het dopingresultaat maar laat bekendraakte. Op basis daarvan werd beslist om haar voorlopig het recht te geven om deel te nemen."

 

"Dat wil niet zeggen dat alles vergeten en vergeven is. Een onafhankelijk rechtscollege heeft geoordeeld dat als Valijeva niet mag deelnemen, ze dat niet meer kunnen rechtzetten bij een strafvermindering. Maar als ze een medaille wint, kunnen ze die wel nog altijd afnemen."

Het is ook belangrijk om niet voorbarig te oordelen of veroordelen.

Peter Van Eenoo

Volgens Van Eenoo heeft het rechtscollege "in eer en geweten een beslissing genomen". "Er werden inderdaad wat argumenten gebruikt die niet in de code van het Wereldantidopingagentschap staan", zegt hij. "Maar ze moesten dan ook oordelen bij uitzonderlijke omstandigheden."

 

"Het is ook belangrijk om niet voorbarig te oordelen of veroordelen. Omdat het een Russische atlete is, wordt alles onder een vergrootglas gelegd. Maar ze is nog maar 15 jaar oud, dus bij het uitbreken van het dopingschandaal van 2014 was ze nog maar 7."

 

Van Eenoo legt ook de complotdenkers, die denken dat het Rusada alles in de doofpot wil stoppen, het zwijgen op. "Er zijn genoeg waarborgen in het systeem die gebruikt kunnen worden", besluit hij.

Wat is trimetazidine?

Valijeva testte in december positief op trimetazidine, een middel tegen angina. "Het komt tussen in de metabole processen die rekening houden met het energiehuishouden", verklaart Van Eenoo.

 

"Kort gezegd: je kunt langer prestaties leveren en zal er minder snel door zitten. Het is een product dat wel af en toe wordt gedecteerd. Het is geen topper - om het zo te zeggen - maar ook geen obscuur middel."

Lees ook: