Ga naar de inhoud

meest recent

TAS spreekt zich maandag uit over dopingzaak rond Kamila Valijeva

 za 12 februari 2022 12:05
Kamila Valijeva kwam vandaag ten val op training.

Het Internationaal Sporttribunaal TAS doet maandag uitspraak in de dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva. Haar voorlopige schorsing was door Rusland ongedaan gemaakt, maar het IOC ging in beroep bij het TAS.

Maandag weten we wellicht of Kamila Valijeva dinsdag mag meedoen aan de korte kür in het kunstschaatsen. Dan doet het TAS uitspraak of de voorlopige schorsing van de Russin ongedaan blijft of opnieuw ingaat.

 

De drie rechters die de zaak beheren plannen zondag videoverhoren en zullen een dag later hun oordeel bekendmaken. Daardoor zal er dus duidelijkheid komen voor 15 februari, zoals het IOC nadrukkelijk wenste.    

 

Valijeva testte op 25 december positief op het verboden product trimetazidine. Het Russisch antidopingagentschap had het 15-jarige toptalent dinsdag een voorlopige schorsing opgelegd na het bekendraken van de positieve test, maar na beroep van de kunstschaatsster werd die beslissing een dag later teruggedraaid waardoor ze op de Spelen kon blijven. 

 

Het IOC, het wereldantidopingagentschap WADA en de Internationale Schaatsunie ISU tekenden vervolgens beroep aan tegen het opheffen van die schorsing. De bal ligt nu in het kamp van het TAS.

Valijeva kwam deze Winterspelen al in actie met het landenteam. Ze had een groot aandeel in de Russische overwinning, maar de medailleceremonie laat door haar zaak nog altijd op zich wachten.

 

Het 15-jarige toptalent is ook de topfavoriete voor de individuele competitie waarin ook Loena Hendrickx zal aantreden. Valijeva trainde vandaag, net als de voorbije dagen, in Peking. Ze kwam opnieuw ten val en leek even in tranen voor ze door haar coach werd gerustgesteld.

Lees ook: