Ga naar de inhoud

Ook de E3 Saxo Bank Classic organiseert een vrouwenkoers

 wo 2 februari 2022 15:07

Op 25 maart verwelkomt Harelbeke weer de wielertop voor de E3 Saxo Bank Classic. Ruim een maand later, op zaterdag 30 april, pakt de organisatie voor het eerst uit met een vrouwenkoers. Op termijn mikt men op een plaats in de WorldTour.

Zowat elke belangrijke wielerklassieker heeft ook een vrouwenwedstrijd en de E3 Saxo Bank Classic springt nu ook op de trein. 

 

Harelbeke out zich als "echte wielerstad" met de E3 als kopman. "Maar ook sedert 1954 bestaat de organisatie Leiedal Koerse in Harelbeke-Bavikove", legt de organisatie het nieuwe concept uit. 

 

"De Nieuwe Velovrienden/Leiedal Koerse gaat door in deelgemeente Bavikhove waar reeds jaren een internationaal criterium voor elite mannen en vrouwen doorgaat."

 

"KWC Hand in Hand vzw, de organisatie achter E3 Saxo Bank Classic, en De Nieuwe Velovrienden, Leiedal Koerse gaan vanaf 2022 samenwerken voor heel wat verschillende wedstrijden voor onze jongeren en voor vrouwen."

 

"De dameswedstrijd gaat reeds jaren door onder de organisatie van Leiedal Koerse met het niveau 1.2. Door deze mooie, nieuwe samenwerking mikken beide organisaties om stap voor stap het niveau hoger te tillen. Lees gerust 1.1, 1.1 Pro of WorldTour."

 

Op 30 april 2022 vindt de primeur plaats. "Natuurlijk keken we al jaren uit naar een vrouwenwedstrijd, maar ook binnen onze organisatie zijn onze middelen en onze tijd beperkt. Organiseren kost nu éénmaal geld en tijd. We kijken enorm uit naar de organisatie samen met Leiedal Koerse!"

"We willen doorgroeien tot het hoogst haalbare"

"Wij kregen al enkele keren de opmerking dat we met de E3 Harelbeke geen vrouwenkoers organiseerden. Wel, dat euvel is door de samenwerking met de mensen van Leiedal Koerse meteen tenietgedaan. Op 30 april participeren we in onze eerste vrouwenkoers", verduidelijkt Jacques Coussens van de E3 Harelbeke.  

 

"De eerste gesprekken met de mensen van Leiedal Koerse dateren al van een poosje geleden. We waren er vrij snel uit. Maar het is wel de bedoeling om zo snel mogelijk te promoveren. Thans wordt de koers georganiseerd onder het statuut 1.2. Wie ons kent, weet dat we willen doorgroeien tot het hoogst haalbare en dat is de WorldTour"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Brand: "Wil graag eerste E3 Harelbeke winnen"

Veldrijdster Lucinda Brand heeft de E3 Harelbeke met rood aangestipt in haar agenda. De 32-jarige Nederlandse won in 2019 overigens de Leiedal Koerse, de voorganger van de E3 Harelbeke.

"Ik ben blij dat er een opvolger komt van Leiedal Koerse met de E3 Harelbeke voor vrouwen en die wil ik graag winnen. Maar eerst moet ik nog wat crossen afwerken", reageert Brand, die nog last heeft van een jetlag.

 

"De wrange smaak van de 2e  plaats op het WK is bijna voorbij. Natuurlijk had ik liever gewonnen. Dat is toch logisch? Maar ik moest realistisch zijn. Ik wist dat het enorm lastig zou worden om mijn titel te verlengen."

 

"Achteraf mag ik best trots zijn op het feit dat ik na al die wedstrijden nog zo een hoog niveau kon halen. Dat was op zich al een grote prestatie."

kalender UCI World Tour vrouwen  
    2021 2022  
3 maart Strade Bianche (Ita) Van den Broek-Blaak Kopecky  
12 maart Ronde van Drenthe (Ned) Wiebes Wiebes  
20 maart Trofeo Alfredo Binda (Ita) Longo Borghini Balsamo  
24 maart Brugge-De Panne Brown Balsamo  
27 maart Gent-Wevelgem Vos Balsamo  
3 april Ronde van Vlaanderen Van Vleuten Kopecky  
10 april Amstel Gold Race (Ned) Vos Cavalli  
16 april Parijs-Roubaix (Fra) Deignan Longo Borghini  
20 april Waalse Pijl Van der Breggen Cavalli  
24 april Luik-Bastenaken-Luik Vollering Van Vleuten  
13-15 mei Ronde van het Baskenland (Spa) afgelast Vollering  
19-22 mei Ronde van Burgos (Spa) Van der Breggen Labous  
27-29 mei RideLondon Classique (GBr) afgelast Wiebes  
6-11 juni Women's Tour (Fra) Vollering Longo Borghini  
1-10 juli Giro d'Italia Donne (Ita) Van der Breggen Van Vleuten  
24-31 juli Tour de France Femmes (Fra) - Van Vleuten  
6 augustus Postnord TTT (Zwe) afgelast Trek-Segafredo  
7 augustus Postnord wegrit (Zwe) afgelast Cordon-Ragot  
9-14 augustus Ronde van Scandinavië (Noo) Van Vleuten Uttrup Ludwig  
27 augustus GP de Plouay (Fra) Longo Borghini Garcia  
30 augustus-4 september Simac Ladies Tour (Ned) Van den Broek-Blaak Wiebes  
8-11 september Challenge by La Vuelta (Spa) Van Vleuten Van Vleuten  
7-9 oktober Ronde van Romandië - Moolman-Pasio