Ga naar de inhoud

Van Aert verklaart opvallend zegegebaar: "Tsunami! Een dwaas grapje vanop school"

 zo 9 januari 2022 16:52

Enkel vijf vingers was te voor de hand liggend geweest. Wout van Aert vierde zijn Belgische titel ook met een golvende handbeweging. De betekenis? "Een dwaas grapje van op school vroeger", lachte de kersvers kampioen.

Misschien was dat zelfs nog het grootste "probleem" voor Wout van Aert: hoe zou hij zijn Belgische titel vieren bij de finish? Na zijn zege in Loenhout gaf het fenomeen al toe dat de inspiratie op begon te raken.

 

Maar kijk, in Middelkerke pakte Van Aert uit met een klassieker - vijf vingers, eentje elke titel - én een opvallende twist. Want hij maakte ook een golfbeweging met zijn hand.

 

Onze reporter Renaat Schotte vroeg om een verklaring... en zou zich dat al snel beklagen. "Ik ga je een high five geven", antwoordde Van Aert, om vervolgens zijn hand weg te trekken en opnieuw de golfbeweging te maken. 

 

"Tsunami! (lacht) Dat is een dwaas grapje van vroeger op school. Ik zat er al een hele week aan te denken. Als ik nu win... Dan doe ik de vijf vingers en haal ik het grapje van vroeger boven. Tijdens de cross dacht ik: fuck it, ik doe het gewoon."

Vijf titels... Daarmee kom ik in een rijtje waar er weinig in de buurt komen.

Wout van Aert

Van Aert had dan ook meer dan genoeg tijd om over zijn zegegebaar na te denken. "Het is nochtans altijd een moeilijke koers als je alleen kunt verliezen", blikte hij terug. "Ik moest gewoon op de afspraak zijn. En heb er een voordeel van proberen maken dat ik de grote favoriet was. Ik wist dat als ik eens alles op alles zou zetten, er misschien snel voor tweede plaats gekoerst zou worden."

Voor een veelwinnaar als Van Aert is een Belgische titel in het veld overigens nog steeds speciaal. "Dit betekent veel. Vijf is een heel mooi aantal. Dan kom ik toch al in een rijtje waar er weinig in de buurt komen. Ik hecht veel belang aan die trui. Nu mag ik er opnieuw een heel jaar in rondrijden: op de weg en in het veld."

Het BK was ook meteen de laatste race in het veldritseizoen voor Van Aert, die afsluit met 9 zeges in 10 wedstrijden. Alleen in Hulst won hij niet door kettingproblemen.

 

"Ik ga zeker niet komen klagen, maar het maakt het extra jammer dat ik in Hulst pech had. Ach, ik heb toch de belangrijkste koers van mijn winter gewonnen."

Zo viert Van Aert zijn 5e Belgische titel:

Pak frieten en pintje

Wat later zakte Van Aert - ondertussen in zijn Belgische kampioenstrui - af naar de studio van Karl Vannieuwkerke.

 

Daar kreeg hij onder meer de vraag of het de bedoeling is om in de toekomst altijd "maar" 10 crossen te rijden. "Ik hoop van niet", aldus Van Aert.

 

"Deze winter liep het heel goed, maar maken we de keuze om sneller met de voorbereiding op de weg te starten. Maar ik heb ook al goeie seizoenen gereden wanneer ik langer croste. Misschien kan dat in de toekomst opnieuw."

Vanaf morgen trekt Van Aert naar Spanje met Jumbo-Visma. Maar wat als het WK door een samenloop van omstandigheden toch nog van de VS naar Europa zou verhuizen? "In principe ga ik niet meer twijfelen", grijnsde Van Aert. "Vanaf morgen ga ik lange trainingen doen. Het zou dom zijn om op het laatste moment te veranderen van idee."

Ik ga deze titel vieren met een goed pak frieten en een pintje.

Wout van Aert

Zeker omdat Van Aert voor een levensbelangrijk seizoen op de weg staat. Onder meer het WK op de weg in Australië heeft hij aangevinkt. "Dat zal altijd een groot doel zijn de komende jaren. En nu blijkt het parcours lastiger te zijn dan gedacht. Het is nog ver weg, maar iets waar ik zeker aan denk."

 

Al legt Van Aert er vanavond eerst nog eens de riem af. "Ik ga deze titel vieren met een goed pak frieten en een pintje. Ik blijf een Belg, hé. En de laatste weken ben ik er goed kunnen afblijven."

Wout van Aert zakte ook af naar de studio

Lees ook: