Ga naar de inhoud

Wat is er aan de hand met Kevin De Bruyne?

 wo 3 november 2021 06:25
Kevin De Bruyne maakt een zeldzaam dipje door.

Dit seizoen heeft hij nog geen enkele assist achter zijn naam in de Premier League. Afgelopen weekend op het uur gewisseld tegen Crystal Palace. Straks misschien op de bank tegen Club Brugge. Het zijn zaken die je normaal niet associeert met Kevin De Bruyne. Wat is er aan de hand?

Geen Rode Duivel had de voorbije seizoenen een grotere viraal-factor dan Kevin De Bruyne.

 

Elke week ging er op het internet wel een wonderlijke doorsteekbal of fenomenaal doelpunt van de Belg de wereld rond. Of een waanzinnige statistiek over zijn aantal assists en geslaagde passes.

 

Dit seizoen duikt KDB minder op in de tijdslijnen.

 

Het algoritme van Twitter brengt de laatste weken al eens vaker een kritische tweet met negatieve cijfers naar boven.

 

Ook Wim De Coninck merkt een verschil in de prestaties van De Bruyne. "Kevin haalde de voorbije jaren regelmatig een 8 of 9 op 10", klonk het in De Tribune.  "In mindere matchen was dat telkens nog een 7. Zelfs wanneer het moeizaam ging, vond hij nog een oplossing. De laatste tijd is dat iets minder het geval."

Geen tijd om te herstellen

De timing - en het überhaupt opduiken - van de dip doet allerminst verbazen.

 

Het voorbije halfjaar moest De Bruyne afrekenen met enkele venijnige blessures. En tijd om volledig te herstellen was er niet.

 

Herinner u zijn hoofdletsel in de Champions League-finale tegen Chelsea. De Rode Duivel hield er een neus- en oogkasbreuk aan over, maar eveneens een hersenschudding. Letsels die ook een flinke impact hebben op het lichaam - misschien nog steeds? - maar het EK stond voor de deur.

 

In de 1/8e finale tegen Portugal incasseerde De Bruyne een zware tackle op zijn geplaagde enkel en moest vervangen worden. Ondanks het zware medische bulletin - gescheurde enkelligamenten - verbeet de middenvelder de pijn in de kwartfinale tegen Italië. "Het is eigenlijk een mirakel dat ik heb kunnen spelen", vertelde hij daar na afloop over. "Maar de druk om te spelen was groot."

 

Bij City konden ze minder om de heldendaad lachen. De schade aan de enkel van De Bruyne trok een streep door zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen.

KDB-dependencia

In Manchester zien ze ook dat hun metronoom de voorbije weken zijn gebruikelijke topniveau niet haalde. Al twijfelt niemand dat de curve binnenkort weer de hoogte ingaat.

 

Trainer Pep Guardiola nam het dinsdagmiddag voor de zoveelste keer op voor zijn poulain. "In een lange carrière zoals die van Kevin, met een miljoen wedstrijden, heb je nu eenmaal hoogtes en laagtes." 

 

"Sommige mensen vergeten dat Kevin de voorbije tien jaar ieder seizoen maar drie weken vakantie had. Hij weet beter dan wie ook dat hij beter kan, maar is ook maar een mens."

 

Bovendien zijn de cijfers van de Rode Duivel verre van dramatisch. Oké, zijn handelsmerk - de assists - blijven achterwege. Maar op vlak van passes, schoten en verloren ballen is het verschil niet bijster groot.

  2017/2018 2018/2019 2019/2020 2020/2021 2021/2022
Wedstrijden 52 32 48 40 12
Goals 12 6 16 10 3
Assists 21 10 22 18 1
Passes 78.0 65.5 59.0 56.6 52.6
Passnauwkeurigheid 82.9% 81.8% 82.9% 83.5% 81.1%
Schoten 2.8 2.5 3.0 3.1 3.1
Balverlies 23.8 21.8 22.5 19.9 20.9

Het is trouwens niet langer zo dat alleen De Bruyne de sleutels van City in handen heeft. Guardiola stapte vorig seizoen wat af van zijn KDB-depencia, met een nieuw spelsysteem. De opbouw loopt nu vaker via Rodri en het duo Cancelo - Walker op de flanken.

 

Met onder meer Bernardo Silva, Grealish en Foden zijn er daarnaast spelers opgestaan die óók graag de bal opeisen hoog op het veld.

 

"Misschien zijn we dat hoge niveau van Kevin te veel gewend geworden", concludeert Wim De Coninck. "Als Kevin een gewone wedstrijd speelt, gaan we dat ook al vermelden."

 

Nog één keertje "gewoon" zouden ze bij Club niet erg vinden. Nadien mag KDB weer viraal gaan.

Lees ook: