Ga naar de inhoud

Politicus met gouden wielertoekomst: wie is Roubaix-revelatie Florian Vermeersch?

 zo 3 oktober 2021 20:28

Wedden dat hij bij de volgende verkiezingen meer dan 470 voorkeursstemmen haalt? Florian Vermeersch (22) is gemeenteraadslid, student geschiedenis... maar na zijn wonderdag in Parijs-Roubaix vooral de man met een gouden toekomst.

Oproep aan eerste minister Alexander De Croo: Florian Vermeersch verdient een huldiging na zijn fenomenale prestatie in Parijs-Roubaix.

 

Het zou - ongelofelijk maar waar - ook een ontmoeting zijn tussen partijgenoten. Want Vermeersch zetelt als lid van Open VLD in de gemeenteraad van Lochristi.

 

Met 470 voorkeursstemmen haalde hij in 2018 als 18-jarige onverhoopt een zitje in het lokale bestuur.

 

Hoe dat kwam? Burgemeester Yves Deswaene carpoolde samen met Vermeersch naar de lessen geschiedenis aan de UGent. En zijn grootvader Daniël was ook al actief in de politiek.

U merkt: Vermeersch is van vele markten thuis.

 

"Maar mijn politieke ambities blijven lokaal", verzekerde hij na Parijs-Roubaix.

De verkiezingsaffiche van Florian Vermeersch.

Boonen

Het contrast met zijn prestatie die de wereld rond ging, kan niet groter zijn.

 

Ruim 100 kilometer in de aanval tijdens zijn eerste Parijs-Roubaix - nota bene een editie voor de geschiedenisboeken. Vervolgens mee met Mathieu van der Poel en Sonny Colbrelli naar de meet. Om uiteindelijk alleen door die laatste geklopt te worden.

Een paar van mijn goeie fietsvrienden zagen in mij eerder een wegrenner.

Florian Vermeersch

Na afloop trokken velen meteen de logische parallel met Tom Boonen. "Maar daar durf ik me niet mee te vergelijken", temperde Vermeersch de verwachtingen.

Toch staat het talent van de renner van Lotto Soudal buiten kijf. Vermeersch begon zijn wielercarrière in het veld, maar besliste in de zomer van 2018 na enkele knappe resultaten om zich vol op de weg te focussen.

 

"Een paar van mijn goeie fietsvrienden zagen in mij eerder een wegrenner", vertelde hij daar eerder over.

Vermeersch na een zege in de Ronde van Midden-Brabant in 2019.

Climax

Met succes. Bij de opleidingsploeg van Lotto Soudal kroont Vermeersch zich tot Belgisch kampioen bij de beloften. Een profcontract bij de loterij-ploeg volgt. "Hij is sterk en heeft een groot potentieel”, wist teammanager John Lelangue toen al.


In zijn debuutjaar zet Vermeersch quasi geruisloos enkele straffe resultaten neer. 4e in de Brussels Cycling Classic, 5e op het BK tijdrijden, 9e in de BinckBank Tour en 13e in Gent-Wevelgem...

 

"Ik was zelf ook verrast dat ik af en toe kon meedoen in de finale van zulke koersen", klonk het.

Vermeersch bevestigt ook dit jaar zijn potentieel. Onder meer met een 8e plaats in de tijdrit van een sterkbezette Ronde van Zwitserland. Én door brons te halen op het WK tijdrijden voor beloften in eigen land.

Vermeersch op weg naar brons op het WK tijdrijden voor beloften.

Iedereen dacht dat dat de climax van zijn seizoen zou worden. Papa Noël, mecanicien bij Alpecin-Fenix, trok op zondag dan ook zonder verwachtingen naar de cross in Gieten.

 

Zelfs hij zag tot zijn eigen ongeloof hoe Vermeersch tot de laatste bocht van de piste in Roubaix op weg leek naar het mooiste wielersprookje in jaren. Colbrelli doorprikte jammer genoeg de droom.


Maar Vermeersch kreeg wel alle publieksstemmen.


En het waren er veel meer dan 470.

Lees ook: