Ga naar de inhoud

Peter Maes: "Nog nooit zoveel energie in een club gestopt als in Beerschot"

 do 16 september 2021 12:55
Peter Maes in actie bij Beerschot.

Het verhaal van Peter Maes bij Beerschot heeft geen gelukkig einde gekend. Gisteren werd de coach aan de kant geschoven na een 1 op 21. Een dag later reageert Maes al strijdvaardig. "Een nieuwe uitdaging? Hoe sneller, hoe liever."

Het ontslag van Maes kwam niet als een donderslag bij heldere hemel. "Neen, ik was niet geschrokken", zegt hij. "Met deze cijfers weet je dat dit als coach kan gebeuren. Het was gisteren een slechte dag, maar in het voetbal moet je zoiets snel verwerken."

 

"Rond de middag kreeg ik het nieuws, maar 's avonds na de knalprestatie van Club Brugge heb ik de knop omgedraaid. Er zijn andere dingen in het leven die iets belangrijker zijn. Het is ook niet mijn eerste ontslag, dus ik kan het relativeren."

 

"Ik vind het vooral voor mijn assistenten spijtig. Die jonge wolven worden mee in het bad getrokken. Onterecht. Het zijn twee mannen die zich ook in Sint-Truiden al bewezen hebben. Maar zo zit voetbal in elkaar."

's Avonds na de knalprestatie van Club Brugge heb ik de knop omgedraaid. Het is ook niet mijn eerste ontslag, dus ik kan het relativeren.

Waar wrong het schoentje bij Beerschot? Kreeg Maes zijn idee niet in de groep geslepen? "Het gaat niet over ideeën, maar over hoe snel je tot een typeploeg kan komen. Wat gebeurt er in de voorbereiding? Wanneer krijg je de transfers? Wat is er vroeger gebeurd? Al die aspecten moeten als een puzzel in elkaar vallen en dat is niet gebeurd. Een simpele verklaring is er niet."

 

De kritiek die her en der klinkt is dat Peter Maes nog te veel volgens "de oude stempel" werkt. "Ik ben niet de jongste coach, maar er zijn nog collega's van mijn leeftijd. Dan moet je je laten omringen door assistenten die wel handig zijn in de technologische nieuwigheden. En dat was ook zo. Mijn assistenten haalden uitmuntende cijfers op de trainersschool en geven les. Nog eens, het is niet eerlijk dat ze hierop afgerekend worden."

 

"Zo'n 1 op 21 zegt heel veel, maar ook niet. Het is duidelijk dat ik samen met de spelersgroep niet tot een doel gekomen ben. Was ik de oorzaak? Dat moet de spelersgroep nu dan bewijzen. Daar ligt de druk nu."

Ik ben niet ontgoocheld in dat wat ik heb willen neerzetten. Ik heb me 100 procent gegeven.

Met het bestuur in Beerschot had Maes een goede band. "Ik kon binnen de club altijd op de volledige medewerking rekenen. Ik wist dat er veel werk was en ik ben er niet in geslaagd."

 

"Toch heb ik het gevoel, net als bij STVV, dat ik er alles aan gedaan heb. In Sint-Truiden lukte het wel, hier niet. Ik ben niet ontgoocheld in dat wat ik heb willen neerzetten. Ik heb me 100 procent gegeven. Ik heb nog nooit zoveel energie in een club gestopt als nu in Beerschot. Omdat het een mooie club is met een fantastische aanhang. De fans hebben mij ook in moeilijke omstandigheden altijd gesteund. Daar moet ik ze voor bedanken."

 

En nu? "Onze wereld zit vol makelaars, het gaat snel. Peter Maes is niet dood en begraven. Ik weet dat het bij volgende clubs wel opnieuw zal lukken. Er is geen concrete piste, maar ik wil me weer focussen op wat ik goed kan. Hoe sneller, hoe liever."

Lees ook: