Geen koersritme nodig: Wout van Aert slaat meteen toe in Tour of Britain

  De perfecte timing van Wout van Aert loont in de Tour of Britain.

  Wout van Aert heeft in de eerste rit van de Tour of Britain zijn benen laten spreken. Op een hellende aankomst was hij de snelste van een uitgedund peloton. De Belgische kampioen is natuurlijk ook de eerste leider. "Ik ben heel blij, maar we moeten beseffen dat dit niet het allerhoogste niveau is."

  In de Tour of Britain wil Wout van Aert de laatste hand leggen aan zijn voorbereiding op het WK in eigen land. In de heuvelachtige eerste rit bewees hij meteen dat zijn hoogtestage zijn vruchten heeft afgeworpen.

   

  In een dolle slotfase, die ontsierd werd door een valpartij, brak het peloton uiteen door het hoge tempo van Deceuninck-Quick Step. Tim Declercq, Mark Cavendish en Yves Lampaert wilden de rode loper uitrollen voor Julian Alaphilippe of Davide Ballerini.

   

  Maar op de hellende slotkilometer in Bodmin gooide de wereldkampioen zijn troeven iets te vroeg op tafel en Ballerini blies zichzelf op. Van Aert counterde gevat en legde iedereen erop in de laatste 100 meter. 

   

  Van Aert won voor Nils Eekhoff en Gonzalo Serrano. De Belgische kampioen van Jumbo-Visma is meteen ook de eerste leider. De Tour of Britain eindigt volgende week zondag.

  "We moeten beseffen dat dit niet het allerhoogste niveau is"

  "Ik werd goed gebracht, vooral door Pascal Eenkhoorn. En toen Alaphilippe ging, dan wist ik dat ik hem niet te veel ruimte mocht geven en Hayter van Ineos kreeg het gat niet meteen dicht", doet Van Aert het verhaal van de slotkilometer.

   

  "Ik wist dat ik niet te vroeg mocht aangaan, omdat het bergop was tot aan de finish. Het was meteen een zware finish en ik wou me tonen. Ik ben heel blij met deze overwinning. Het enige dat we moeten beseffen is dat het de Tour of Britain is en niet het allerhoogste niveau."

   

  Van Aert vertrok na de Olympische Spelen op hoogtestage en scoort meteen. "Ik heb er ervaring mee om terug te komen van een hoogtestage en vaak ben ik meteen in orde."

   

  "Dat is goed voor het vertrouwen, ik bedoel dan vooral dan voor mezelf. Ik hoef niemand te bewijzen dat ik goed ben, ik heb goed toegewerkt naar deze periode."

   

  Van Aert vertrekt morgen in de leiderstrui. "Als ik kan, dan wil ik die wel houden. Morgen is het weer een zware rit, maar de sprint zou makkelijker zijn. Ik zal aandachtig moeten zijn onderweg. Het klassement zal bepaald worden in de ploegentijdrit en rit 4, dat is echt een lastige finish. In die 2 etappes wil ik volle bak gaan. We zullen dus zien na rit 4 hoe ik ervoor sta." 

  uitslag rit 1
  1. Wout van Aert 181 km in 4u33'36"
  2. Nils Eekhoff (Ned)  
  3. Gonzalo Serrano (Spa)  
  4. Ethan Hayter (GBr)  
  5. Rory Townsend (Ier) op 2"
  6. Michael Woods (Can)  
  7. Giacomo Nizzolo (Ita)  
  8. Julian Alaphilippe (Fra)  
  9. Xandro Meurisse  
  10. Kristian Sbaragli (Ita)  
  stand na rit 1
  1. Wout van Aert 4u33'26"
  2. Nils Eekhoff (Ned) op 4"
  3. Gonzalo Serrano (Spa) 6"
  4. Ethan Hayter (GBr) 10"
  5. Rory Townsend (Ier) 12"
  6. Michael Woods (Can) 12"
  7. Giacomo Nizzolo (Ita) 12"
  8. Julian Alaphilippe (Fra) 12"
  9. Xandro Meurisse 12"
  10. Kristian Sbaragli (Ita) 12"

  rittenschema

          winnaar leider
  rit 1 05/09 Penzance - Bodmin 181 km Van Aert Van Aert
  rit 2 06/09 Sherford - Exeter 184 km Carpenter Carpenter
  rit 3 07/09 Camarthenshire - Camarthenshire (ploegentijdrit) 27,5 km Ineos Hayter
  rit 4 08/09 Aberaeron - Great Orme 210 km Van Aert Van Aert
  rit 5 09/09 South Cheshire - Warrington 152 km Hayter Hayter
  rit 6 10/09 Carlisle - Gateshead 193 km Van Aert Hayter
  rit 7 11/09 Hawick - Edinburgh 195 km Lampaert Hayter
  rit 8 12/09 Stonehaven - Aberdeen 173 km Van Aert Van Aert