Ga naar de inhoud

Wout van Aert: "Ik wil het WK winnen. Dat ik dat kan zeggen geeft me rust"

 zo 5 september 2021 09:04
Wout van Aert wil ook de regenboogtrui.

Wout van Aert begint vandaag in de Tour of Britain aan zijn derde deel van het seizoen. Het WK, later deze maand, en Parijs-Roubaix, op 3 oktober, staan hoog op zijn verlanglijstje. De batterijen zijn na een welverdiende pauze alvast opgeladen, vertelt hij aan Sporza. "De droom is om met de regenboog over de kasseien te daveren."

"Een verademing om mijn zoontje eens langer dan 3 dagen te zien"

We zochten Wout van Aert zaterdag op in Plymouth. In de buurt van de Engelse havenstad gaat vandaag de Tour of Britain van start met een rit van 180 kilometer.

 

Voor Van Aert wordt het zijn eerste wedstrijd sinds de Olympische Spelen, intussen al weer een week of 5 geleden. In Tokio veroverde Van Aert zilver in de wegrit en eindigde hij als 6e in de tijdrit.

 

"De goesting om te koersen is er opnieuw en voorlopig zit alles mee, zelfs het weer", lacht Van Aert. "Het is hier geen typisch Engels weer. We hebben de zon meegebracht."

 

Hoe heeft Van Aert zich na een lang seizoen nog maar eens kunnen opladen? "Ik heb wat langer rust genomen na Tokio en wat meer koersen links laten liggen de voorbije periode. Dat had ik mentaal echt nodig."

 

"Eenmaal begonnen met trainen, ben ik vrij snel op hoogtestage vertrokken. Deze keer wel met mijn familie aan mijn zijde. Ik kon dan zowel hard trainen als bij mijn vrouw en mijn zoontje zijn."

 

"Ik had dit mentaal - in deze fase van het seizoen - nodig. Voor mij was het een verademing om er te zijn voor mijn vrouw en om mijn zoontje eens wat langer dan 3 dagen bij mij te hebben."

 

Maar er werd op stage in Livigno ook geëxperimenteerd. "Tijdens het eerste deel van mijn stage heb ik op iets grotere hoogte geslapen dan ik gewoon ben. We hopen zo om me toch nog een extra prikkel te geven om een procentje beter te zijn."

 

De fans konden de indrukwekkende trainingsactiviteit van Van Aert op de voet volgen. "Ik gebruik Strava om mijn supporters bij mijn trainingen te betrekken. Zo kan je op een andere manier contact leggen. Ze kunnen dan zien waar ik eigenlijk mee bezig ben."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik WK wil winnen"

Van Aert begint er weer aan in de Tour of Britain, maar de doelen liggen uiteraard net wat later. "Als je me aan de vooravond van het seizoen had gevraagd wat de belangrijkste periode van het jaar zou worden, dan had ik deze periode gekozen."

 

"Het WK in Leuven was sowieso een speerpunt van mijn seizoen. Daar komt Parijs-Roubaix - een van mijn favoriete koersen - nu ook nog eens bij. De droom is om met de regenboogtrui 2 keer over de kasseien te daveren."

 

"Ik heb me goed voorbereid en normaal gezien brengt dat me heel ver, maar het gaat niet altijd vanzelf. Het is al even geleden dat ik een koers gereden heb. Dus de komende dagen zal ik wel wat wijzer worden."

 

"Ik heb ook gezien dat ik niet de enige ben die aan een goede voorbereiding bezig is. De enige favoriet zal ik dus zeker niet zijn."

 

"Druk? Die voel ik wel, maar ik wil niet onder stoelen of banken steken dat ik wil winnen. De vrijheid om dat te zeggen geeft me zelfs wat meer rust in mijn hoofd. Ik ga er gewoon alles aan doen om te presteren."

De droom is om met de regenboogtrui twee keer over de kasseien van Roubaix te daveren.

"Ik heb contact met de coach over de selectie, maar hij kiest"

Van Aert zal alleszins een voltallig Belgisch team in zijn steun hebben in Leuven. Hij is volgens de bondscoach onze enige kopman. 

 

"Ik vind dat wel een aangename positie om in te vertoeven. Dat kan ook voor de anderen in hun kaarten spelen."

 

"Ik weet dat ik op het WK meerdere opties heb om te winnen. Ik kan rekenen op een sprint of de koers op een andere manier winnen."

 

"Als je dan ziet dat je zulke sterke mannen rondom je hebt om mee te werken aan dat doel, is dat geruststellend. Anderzijds kan er een andere Belg in de luwte wegglippen omdat ze te veel naar mij aan het kijken zijn."

 

Op welk scenario hoopt Van Aert? "De renners zullen bepalen hoe de finale eruit zal zien."

 

"De kans lijkt me wel groot dat we met een groep(je) gaan sprinten. Schrijf een Caleb Ewan dan bijvoorbeeld niet af. Hij heeft al bewezen dat hij zich goed kan klaarstomen voor een specifieke situatie. Het zal wel sowieso een uitputtingsslag worden tot op de meet."

Ik heb op het WK meerdere opties. Ik kan rekenen op mijn sprint of ik kan de koers op een andere manier winnen.

Als kopman mag Van Aert ook mee nadenken over de ploeg. "Ik heb contact met de bondscoach over de selectie, maar laat het duidelijk zijn: Sven maakt de selectie, niet ik."

 

"Ik ben blij dat ik die moeilijke knopen niet moet doorhakken. Maar het is fijn dat ons contact zo goed is en dat er dan ook veel bespreekbaar is."


Zit Remco Evenepoel in de ploeg? "Ik ga niets verklappen. Ik heb met veel bewondering naar Evenepoel gekeken de laatste weken. Hij heeft enkele koersen op indrukwekkende wijze - zoals enkel hij dat kan - naar zijn hand gezet. Ik hoop nu vooral dat hij niet te ziek is."


Kan je Remco wel meenemen als hij geen kopman is? "Dat denk ik wel. Alles valt en staat gewoon met goede afspraken. Daar is onze coach goed mee bezig."

Bekijk het interview met Wout van Aert