Ga naar de inhoud

Brons kan nog voor Plasschaert na mindere dag, drama voor leidster Rindom

 vr 30 juli 2021 07:39
Emma Plasschaert in actie in Tokio.

In de Laser Radial-klasse van het zeilen heeft Emma Plasschaert geen goede dag achter de rug. Na een 17e en 21e plaats begint ze zondag wel nog als 5e aan de medaillerace met de beste tien zeilsters. Daarin is door de diskwalificatie van leidster Rindom voor reeks 10 plots nog veel mogelijk, al lijkt brons het hoogst haalbare voor Plasschaert.

In heel moeilijke omstandigheden, met weinig wind en toch veel golven in de buurt van het eiland Enoshima, schoot Emma Plasschaert niet goed uit de startblokken in de negende en voorlaatste reeks.

 

De nummer één van de wereld deed wat ze kon om de schade te beperken en daar slaagde ze ook in. Ze finishte nog als 17e in de eerste reeks van de dag en deed toch een zaakje in het klassement door het mindere presteren van haar Finse en Zweedse concurrentes.

 

De zegereeks was voor Marit Bouwmeester, de Nederlandse titelverdedigster en de enige topper op niveau in reeks 9. Ze speelt plots weer helemaal mee voor de medailles.

 

Vlak voor de tiende reeks maakte de Deense Anne-Marie Rindom een waar drama mee. De autoritaire leidster dacht dat ze na een tweede bestraffing gediskwalificeerd werd door de jury en startte daarom niet meer in reeks 10. 

 

Maar eigenlijk mocht ze gewoon van start gaan. Toen ze dat besefte, barstte ze dan ook in tranen uit toen de rest wel vertrok voor de laatste reeks, waarin Plasschaert opnieuw haar start miste. Ze kwam nooit meer in de buurt van de top 10 en finishte pas als 21e.

 

De andere toppers deden het nu wel behoorlijk en daardoor is onze landgenote een plaatsje gezakt in het klassement. Plasschaert begint als 5e aan de Medal Race van zondag, brons lijkt daarin het hoogst haalbare. Ondanks haar flater van vandaag maakt Rindom nog altijd het meeste kans op goud, Bouwmeester volgt als tweede, Olsson is derde.

Emma Plasschaert beleefde een mindere dag op het olympische water.

Plasschaert: "Risico's nemen in Medal Race"

Emma Plasschaert was na de race niet tevreden over haar vijfde zeildag op het olympische water. "Dat ik nog vijfde sta is eigenlijk naast de kwestie. Het was gewoon geen goede dag. Er was weinig wind en ik had echt wel problemen met mijn snelheid. Een baaldag."

 

"Natuurlijk is het mooier om in een toffe positie aan de Medal Race te beginnen. Dat is nu niet het geval. We zullen wel zien wat het wordt. Dat lichte weer heeft me vandaag de nek omgewrongen."

 

Brons lijkt nog haalbaar. Het verschil met Douglas is vier punten. "Dat zijn twee plaatsen in de Medal Race. Dat is niet veel. Ik heb niets meer te verliezen en ga echt wel risico's nemen. Vandaag was ik wat conservatiever, zondag ga ik dat niet zijn."

 

"De kans lijkt klein, maar alles kan nog."

Ik heb niets meer te verliezen en ga echt wel risico's nemen. Vandaag was ik wat conservatiever, zondag ga ik dat niet zijn.

Emma Plasschaert
programma Emma Plasschaert
zondag 25 juli reeks 1 en 2 10e en 17e verslag
maandag 26 juli reeks 3 en 4 11e en 8e verslag
dinsdag 27 juli reeks 5 en 6 6e en 5e verslag
donderdag 29 juli reeks 7 en 8 5e en 4e verslag
vrijdag 30 juli reeks 9 en 10 17e en 21e verslag
zondag 1 augustus medal race 2e (4e plaats in eindstand) verslag
Eindstand
1. Anne-Marie Rindom (Den) 78 punten
2. Josefin Olsson (Zwe) 81
3. Marit Bouwmeester (Ned)
83
4. Emma Plasschaert
87
5 Tuula Tenkanen (Fin) 95