Ga naar de inhoud

Ruben Van Gucht over Nederlands wielerdebacle: "Grote fout van de omkadering"

 zo 25 juli 2021 13:56
Ruben Van Gucht laat zijn licht schijnen over de olympische wegrit bij de vrouwen.
Ruben Van Gucht laat zijn licht schijnen over de olympische wegrit bij de vrouwen.

"Een blamage voor de Nederlandse vrouwen", noemden ze het bij de NOS. Onze noorderburen gingen bij de olympische wegrit bij de vrouwen flink in de fout door winnares Anna Kiesenhofer een voorsprong van 10 minuten te geven. Ruben Van Gucht geeft wat duiding.

Ruben Van Gucht gaf commentaar bij de wegrit bij de vrouwen en liet nadien nog zijn licht schijnen over de wedstrijd in onze Facebook Live. Hoe keek hij naar de vreemde race van de Nederlandse vrouwen?

 

"Ze zitten in een moeilijke situatie, want iedereen wil winnen", vertelt Van Gucht. "Dan heb je ook een situatie waarin mensen het moeilijk hebben om hun kansen op te offeren."

 

"Gisteren hebben we het perfecte tegenvoorbeeld gezien. De uittredende olympische kampioen Greg Van Avermaet die zegt: 'Ik ben niet goed genoeg, dan rij ik de eerste 100 kilometer'. Ik heb dat ook nooit echt gezien bij de Nederlandse vrouwen."

"Er gaat een stevig woordje over gesproken worden"

"Ze komen elkaar ook altijd tegen", gaat Van Gucht verder. "Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten, dat zijn gewoon concurrenten van elkaar. Marianne Vos is ook niet iemand die zegt: 'We zijn op 20 kilometer van de streep, nu rijden jullie voor mij'."

 

Annemiek van Vleuten dacht zelfs even dat ze goud had gewonnen, maar ze moest zich tevreden stellen met zilver. "Dat is een grote fout van de omkadering", zegt Van Gucht. "Ik denk dat daar een stevig woordje over gesproken gaat worden." 

 

"Er zijn motards waar je dingen aan kan vragen. Je hebt ook de verantwoordelijkheid bij de bondscoach om op voorhand heel goede afspraken te maken. Dat iedereen weet wat ze moeten doen. Tegelijkertijd kan je er ook eens naast komen rijden en de rensters inlichten."

Kijk hier naar de Facebook Live met Ruben Van Gucht:

Lees ook: