Ga naar de inhoud

Overlijden van sumoworstelaar na val tijdens wedstrijd zorgt voor ophef in Japan

 vr 30 april 2021 09:44
Hibikiryu
Hibikiryu (links) bij aanvang van de bewuste wedstrijd op 26 maart.

Sumoworstelaar Mitsuki Amano is op 28-jarige leeftijd overleden na een zware val tijdens een gevecht in maart. De Japanner overleed woensdag aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Dat zorgt voor heel wat ophef in Japan, omdat er lang werd gewacht vooraleer hij medische bijstand kreeg.

Mitsuki Amano, die vocht onder de naam Hibikiryu, worstelde op 26 maart een wedstrijd in de 4e divisie. Hibikiryu viel op zijn hoofd toen hij door zijn tegenstander werd gegooid. De Japanner bleef minutenlang roerloos op zijn buik liggen, alvorens een dokter polshoogte kwam nemen.

 

De wedstrijdleiding vermoedde dat Hibikiryu bewusteloos was en rondde de wedstrijd af volgens de procedures. Uiteindelijk werd de worstelaar op zijn rug gedraaid door medewerkers en bleek hij deels verlamd te zijn. Heel wat mensen reageerden geschokt op de beelden. 

 

In Japan gaan er stemmen op om snellere professionele hulp te voorzien in het sumoworstelen. Volgens Japanse Sumovereniging (AJS) is er voorlopig geen duidelijkheid over het verband tussen de blessure en het overlijden van Hibikiryu. 

 

"Er zullen pas eventuele nieuwe regels over medische spoedprocedures aangekondigd worden wanneer daarover een formele beslissing is genomen", aldus de woordvoerder van AJS.