Ga naar de inhoud

"Superflitsende Sagan zullen we niet meer zien, maar motivatie is er nog"

 do 29 april 2021 16:11
Peter Sagan toont weer grinta in koers.
Peter Sagan toont weer grinta in koers.

Het lijkt stilaan weer de goede kant op te gaan met Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Gisteren kraaide hij victorie in de Ronde van Romandië. Zien we binnenkort opnieuw de Sagan van de grote dagen? We vroegen het aan zijn ploegleider Jean-Pierre Heynderickx en José De Cauwer.

De Cauwer: "Scheiding en gemis zoontje wogen op Sagan"

"Men heeft de laatste jaren gezegd of laten uitschijnen dat Sagan niet graag meer koerste", opent José De Cauwer.


"Er is ook veel gebeurd in zijn leven: een scheiding, het gemis van zijn zoontje enzovoort. Dat zijn dingen die zonder twijfel op hem gewogen hebben. Je mag dat niet onderschatten"

 

"Toch heb ik het gevoel dat Sagan nog de trots heeft om te winnen. Dat zag je ook aan zijn sprintzege tegen Colbrelli in Romandië gisteren: risicovol, van het ene wiel naar het andere en er pas laat uitkomen. Het zag er krachtig uit."

 

Kan je die ritzege een echt grote zege noemen? "Misschien niet, maar ik zag Sagan gisteren wel graag bezig."

"Sagan hoort er absoluut nog bij"

Vorig jaar moest Sagan in Parijs voor het eerst het hoofd buigen in de strijd om het groen. Voor velen een teken aan de wand.

"Zijn Tour van vorig jaar was niet slecht, maar ook niet goed. Al moet je daarbij eerlijkheidshalve wel zeggen dat Sagan daar meestal verslagen werd door Sam Bennett - toen in supervorm - en door het fenomeen Wout van Aert."

 

Na een coronabesmetting en trainingsachterstand kwam Sagan dit voorjaar bovendrijven in Milaan-Sanremo. Hij werd er 4e.

"Als Jasper Stuyven niet even de steun krijgt van Kragh Andersen, kan het ook gebeuren dat Sagan dicht bij de zege is in Sanremo."

 

"Sagan is niet meer de allesoverheersende, superflitsende Sagan van zijn topjaren. Maar voor mij persoonlijk hoort hij er nog bij en is hij zeker nog goed genoeg om te blijven koersen, absoluut."

Ploegleider Heynderickx: "Sagan reed extra uurtje in de regen"

Ook Jean-Pierre Heynderickx, sinds vorig jaar ploegleider bij Bora-Hansgrohe, ziet aan bepaalde details dat Sagan opnieuw een goed niveau haalt.

"Het valt me op dat Peter opnieuw makkelijker klimmetjes overleeft en dat hij met een kleine tussenversnelling, 2 of 3 krachtige pedaaltrappen, in het wiel kan zitten waar hij moet zitten."

Zag Heynderickx bij Sagan al een gebrek aan motivatie? "Sinds ik bij het team ben heb ik alleen maar een gemotiveerde Peter Sagan gezien. Iemand die altijd met goesting en overgave is blijven trainen en koersen."

 

Heynderickx illustreert zijn uitspraken met 2 voorbeelden. "Vorig jaar waren we met de hele ploeg op stage in Sölden (Oostenrijk). Wie reed na een training nog een extra uurtje, in de miezerregen? Juist ja, Sagan."

 

"Na zijn coronabesmetting heeft Sagan getraind in Gran Canaria. Daarna reed hij alleen Tirreno-Adriatico als voorbereiding op Milaan-Sanremo,waar hij meteen 4e werd. Dat wil zeggen dat je voldoende en efficiënt hebt getraind."

3 weken geleden heb ik het parcours van het WK in Leuven verkend. Ik moest meteen aan Sagan denken

Jean-Pïerre Heynderickx, ploegleider van Sagan bij Bora-Hansgrohe

Hoe zit het met de Tour? "Daar is nog geen duidelijkheidheid over," zegt Heynderickx. 

 

"Na Romandië rijdt Sagan de Giro. Daarna zal de sportieve staf van ons team
bekijken welke doelen er haalbaar zijn voor de Tour."

"3 weken geleden heb ik het parcours van het WK in Leuven verkend. Ik moest meteen aan Sagan denken. Draaien en keren, op en af, de ene bocht na de andere: positionering wordt heel belangrijk. En wie kan dat heel goed? Juist ja…"

Lees ook: